Završavaju krov na hramu u Plužinama

“Opština je ove godine za gradnju hrama budžetom opredijelila 100.000 eura. Imamo još donatora i dobrovoljnih priloga. Nadamo se da ćemo do kraja godine završiti krov na hramu. Radovi idu planiranom dinamikom i zadovoljni smo”, kazao je predsjednik Opštine i šef Odbora za izgradnju hrama Mijuško Bajagić
673 pregleda 0 komentar(a)
hram Plužine, Foto: Svetlana Mandić
hram Plužine, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 02.07.2018. 08:34h

Do kraja godine trebalo bi da bude završen krov na sabornom hramu u Plužinama, koji je posvećen Sv. Patrijarhu Makariju Sokoloviću.

“Opština je ove godine za gradnju hrama budžetom opredijelila 100.000 eura. Imamo još donatora i dobrovoljnih priloga. Nadamo se da ćemo do kraja godine završiti krov na hramu. Radovi idu planiranom dinamikom i zadovoljni smo”, kazao je predsjednik Opštine i šef Odbora za izgradnju hrama Mijuško Bajagić.

Hram - prvi koji je posvećen obnovitelju Pećke patrijaršije, radi se po ugledu na manastire u Atini, Solunu i Rusiji.

U osnovi površine je 450 metara kvadratnih, a poseban dio zauzimaće kripta. Biće to jedinstveni objekat sa crkvom i sa crkvenom salom pod jednim krovom.

“Obaveza lokalna uprave je da u opštinskom centru postoji jedan vjerski objekat. Crkva u Plužinama je zadužbina Lazara Sočice, tako da je ovakav jedan objekat potreban narodu”, kazao je Bajagić.

Makarije Sokolović bio je prvi patrijarh obnovljene Pećke patrijaršije od 1557. do 1571. godine, kada se povukao zbog bolesti.

Umro je tri godine kasnije.

Bonus video: