Su Kej Braun: Država bez rodne ravnopravosti ne može napredovati

po Monstatu samo jedna od 134 žene imaju upravljačku poziciju u vladi, dok je taj odnos za muškarce jedan napram 18. U rukovodećim mjestima odnos je 70 prema 30 u korist muškaraca
53 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 28.03.2013. 13:06h

Crna Gora mora još da radi da bi žene bile ravnopravne u društvu, jer nijedna država ne može napredovati dok ne obezbijedi rodnu ravnopravost, kazala je ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država Su Kej Braun.

Centar za monitoring i istraživanje (CEMI) organizovao je panel o tradicionalnom crnogorskom moralu u procesu pristupanja Evropskoj uniji, u okviru projekta Žene u politici: stranke i politička participacija.

Braun je kazala da je za promjene i postizanje veće zastupljenosti žena u svim sferama života, potrebno da doprinos daju i muškarci, da se ne može napraviti progres samom aktivnošću žena.

“Država ne može biti potpuno demokratska i slobodna i postići ekonomsku održivost ako žene nijesu angažovane u svim sektorima.

Ne postoje uspješne države kod kojih to nije slučaj”, rekla je ona.

Ambasadorka SAD je skrenula pažnju na činjenicu da, iako su žene u Crnoj Gori obrazovanije, 90% crnogorskih preduzeća su u vlasništvu muškaraca

Ona je navela da su žene same sebi nekada najveći neprijatelji, i da je potrebno da shvate da će im međusobno razumijevanje i saradnja olakšati i poboljšati posao.

“Potrebne su jake institucije koje zastupaju prava žene kako bi se nosile sa tim problemom.

Nijedna država ne može napredovati ako nema podršku žena kao ravnopravnih učesnika procesa, i to je razlog što je u SAD rodna ravnopravnost ključna za dostizanje mira i progresa”, kazala je Braun.

Prema njenim riječima, Crna Gora mora još da radi na tom planu kako bi postigla veću zastupljenost žena u društvu, navodeći da je evidentno da su već napravljeni neki koraci u tom pravcu.

“Crna Gora mora učiniti više kako bi obezbijedila da žene dobijaju iste prilike kao muškarci, jer po Monstatu samo jedna od 134 žene imaju upravljačku poziciju u vladi, dok je taj odnos za muškarce jedan napram 18.

U rukovodećim mjestima odnos je 70 prema 30 u korist muškaraca”, kazala je Braun.

Ambasadorka SAD je skrenula pažnju na činjenicu da, iako su žene u Crnoj Gori obrazovanije, 90 odsto crnogorskih preduzeća su u vlasništvu muškaraca.

Galerija

Bonus video: