Trudnice i porodilje u strahu od otkaza ukoliko prijave poslodavca

Nakon okončanja porodiljskog bolovanja, zaposlene trudnice i porodilje u velikom broju slučajeva ostaju bez posla
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2013. 13:59h

Zaposlene trudnice i porodilje strahuju da će izgubiti posao ako prijave da poslodavac krši njihova prava iz radnog odnosa, saopšteno je iz Udruženja Roditelji na konferenciji povodom završetka projekta pravnog Savjetovališta za roditelje.

Projekat Savjetovališta za roditelje u ostvarivanju i informisanju o pravima iz radnog odnosa, počeo je u septembru prošle godine i trajao šest mjeseci, a za to vrijeme Udruženju se obratilo nekoliko stotina žena.

Prema riječima pravnice u Savjetovalištu, Milice Kadović, pitanja su se najčešće odnosila na procedure za otvaranje porodiljskog bolovanja, obaveze prema firmama, potrebnu dokumentaciju, način obračunavanja iznosa zarade u toku bolovanja, uticaj pripravničkog staža na porodiljsko, kao i šta se dešava kada ugovor na određeno istekne u toku porodiljskog odsustva.

"Majke je interesovalo i da li nakon porodiljskog mogu da koriste odmore, da li imaju pravo na bolovanje nakon tog perioda, kao i da li trudnice na Birou rada imaju pravo na neku vrstu pomoći”, navela je ona, dodajući da su pomoć i savjete tražile i majke kojima su poslodavci prijetili otkazom zbog bolovanja i koje su proglašavane tehnološkim viškom.

Kadović ističe da je potvrđena procjena sa početka projekta da postoji strah od prijavljivanja nepravilnosti koje obavlja poslodavac nadležnim organima.

“Strah kod zaposlenih se odnosi na činjenicu da ukoliko bi pokrenule bilo koji postupak koji bi osigurao ostvarivanje njihovih prava, postojala bi mogućnost raskida ugovora o radu ili pojave mobinga”, navela je Kadović.

Ona je naglasila da se veći broj žena nije predstavio, ili su se predstavile nadimkom ili imenom.

"Interesantno je da su sva pitanja postavile žene, što govori o tome koliko je u ovom segment status žene nezavidan i sa koliko se nedoumica i problema srijeću zbog toga što jesu ili žele da postanu majke”

Izvršna direktorica Udruženja Roditelji, Kristina Mihailović, rekla je da su svi roditelji prethodnih mjeseci mogli da se obrate pravnicima Savjetovališta kako bi dobili besplatnu pomoć.

"Interesantno je da su sva pitanja postavile žene, što govori o tome koliko je u ovom segment status žene nezavidan i sa koliko se nedoumica i problema srijeću zbog toga što jesu ili žele da postanu majke”, kazala je Mihailović.

Ona je saopštila da je Udruženje Roditelji odlučilo da nastavi projekat Pravnog savjetovališta, koji je finansirala ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Mihailović je podsjetila da je u istraživanju koje je urađeno u septembru i oktobru prošle godine na portalu Roditelji.me o problemima i situacijama sa kojima se roditelji suočavaju na poslu, trećina ispitanika ocijenila da je bila diskriminisana.

Bonus video: