Tone zemlje na samoj plaži u Perazića dolu

Iako je Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte predložio raskid ugovora, vlasnik hotela „As” nastavio radove u uvali Perazića do
231 pregleda 6 komentar(a)
Perazića do, Foto: JP "Morsko dobro"
Perazića do, Foto: JP "Morsko dobro"
Ažurirano: 27.03.2013. 21:13h

Iako je Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte predložio raskid ugovora sa “Nega tursom”, vlasnikom hotela “As”, što bi uskoro trebalo da aminuje i Vlada, buldožeri te crnogorske-ruske kompanije nastavili su intenzivne radove na samoj plaži u uvali Perazića do, pretvarajući je u veliku zemljanu deponiju.

Potpuno razrovana i prokopana, sa tonama zemlje, nekada pjeskovita plaža sada nije ni nalik nekada jednoj od najljepših na tom dijelu crnogorske obale. Velika crvena mrlja od zemlje koja se intenzivno nasipa, bukvalno je i juče prekrila uvalu, a radovi se izvode nesmanjenom dinamikom.

Javno preduzeće “Morsko dobro” ponovo je dostavilo prijavu Upravi za inpekcijske poslove zbog radova na plaži u Perazića dolu, što je potvrdila i portparolka tog JP Sandra Radulović.

Ona je kazala da se već duže na toj lokaciji nasipa zemlja ili šut, što je u više navrata prijavljivano.

U posljednjoj prijavi, adresiranoj Upravi za inspekcijske poslove, koju je potpisao direktor “Morskog dobra” Rajko Barović, od te institucije zatraženo je da iskontroliše plaže ispod hotela “As”.

“Dostavljamo vam zahtjev za kontrolu lokaliteta Reževića, opština Budva, zbog nasipanja i deponovanja veće količine zemljanog materijala, na dijelu plaže i u more, ispred hotela ’As’, koje izvodi investitor ’Nega-tours Montenegro D.O.O.’”, piše u zahtjevu koji je uputio Barović.

Zamućenje mora iz Perazića dola posebno je vidno tokom kišnih dana i juga, kada crvena fleka od mulja i šuta nasutog na plaži prekriva cijelu uvalu.

Ipak, do danas hotel nije završen, megalomanski projekat zaustavljen je prije tri godine, od kada se ništa i ne radi

Priča o „Asu“ počela je u maju 2002, kada za pet miliona tadašnjih njemačkih maraka crnogorsko-ruska kompanija “Nega tours” sa sjedištem u Moskvi kupila hotel, uz obavezu da će ga već 2003. staviti u funkciju.

Ugovorom zaključenim 24. maja 2002. godine investitor se obavezao da uloži 22 miliona maraka u hotel As” i njegovu infrastrukturu, kako bi hotel do kraja 2003. ispunio uslove za međunarodne standarde koji se zahtijevaju za hotele sa četiri zvjezdice, sa konferencijskim centrom i kazinom.

Tako je barem stajalo u ugovoru o kupoprodaji nekadašnjeg elitnog hotela.

Ipak, do danas hotel nije završen, megalomanski projekat zaustavljen je prije tri godine, od kada se ništa i ne radi.

Investitor je u posljednjim razgovorima sa predstavnicima Vlade kazao da je do sada u projekat dogradnje, te izgradnje istočnog krila budućeg hotela, uložio čak 50 miliona eura.

Bonus video: