Kamp - najbolji način da se doživi priroda

Dugogodišnji rad sa djecom i mladima, Mijajlović je lani krunisano osnivanjem “Kampa pod Ostrog”. U kampu koji se nalazi u istoimenom naselju i nedaleko od željezničke stanice Ostrog, Mijajlović sada učesnicima prenosi vještine i iskustvo stečeno kroz godine izviđačkog rada i uči ih vještinama preživljavanja i snalaženja u prirodi
243 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 01.07.2018. 18:07h

Kampovanje je najbolji način da doživite prirodu, ali i društvo, kažu upućeni. Milan Mijajlović, starješina odreda izviđača “Njegoš” i osnivač “Kampa pod Ostrog”, kaže da je kampovanje način odmora, koji pruža poseban doživljaj prirode, ujedno opominjući koliko čovjek mora cijeniti ono što ga okružuje. Kroz kampove, boraveći u prirodi, čovjek, kaže on, upoznaje njenu dobru, ali i onu manje lijepu stranu. A kao izviđač, nauči da bude samostalan, odgovoran, da brine o grupi i o sebi.

Dugogodišnji rad sa djecom i mladima, Mijajlović je lani krunisano osnivanjem “Kampa pod Ostrog”. U kampu koji se nalazi u istoimenom naselju i nedaleko od željezničke stanice Ostrog, Mijajlović sada učesnicima prenosi vještine i iskustvo stečeno kroz godine izviđačkog rada i uči ih vještinama preživljavanja i snalaženja u prirodi.

Pozicija “Kampa pod Ostrog” posjetiocima obećava i dinamičan odmor. Od kampa se za četrdesetak minuta hoda stiže do manastira Ostrog, a vodopadi na Zeti su od kampa udaljeni pola sata vožnje biciklom.

Ideja “Kampa pod Ostrog” je zasnovana na korišćenju organskih resursa, podsticanje lokalnog stanovništva na proizvodnju, a u kampu je planirano korištenje električne energije iz obnovljivih izvira, kao i upotreba zaboravljenih zelenih tehnologija.

Od osnivanja, “Kamp pod Ostrog” posjetili su, ne samo mladi iz Crne Gore, već iz gosti iz Jute, Srbije, pa i dalekog Novog Zelanda. Prethodna godina je krunisana i priznanjem i nagradom za najbolju zelenu biznis ideju na Balkanu. Na regionalnom takmičenju “Philanthropy for Green ideas”, na kojem su učestvovali takmičari iz šest zemalja regiona, ideja “Kamp Pod Ostrog” bila je najbolja.

Ohrabreni takvom podrškom, Milan i njegova supruga Jovana su u 2018. ušli sa željom da unaprijede kamp i imanje na kojem se kamp nalazi.

“Trenutno sprovodimo radove na uređenju unutrašnjosti porodične kuće kako bismo je u potpunosti mogli koristiti za aktivnosti i potrebe kampa, ali i za potrebe smještaja. Nakon toga, slijedi unapređenje kampa i imanja, izrada određenih instalacija i paintball terena”.

Mijajlovići su zadovoljni postignutim. Milan kaže da ga posebno raduje što bez pretjeranog marketinga uspijevaju da dobiju upite stranih grupa za posjetu i dodaje da uskoro očekuju posjetu jedne takve.

Nedavno su i grupu motociklista iz Poljske rado uputili na drugu lokaciju u okolini, jer zbog prirode terena nisu mogli da ih prihvate u svoj kamp.

“Kamp pod Ostrog” organizuje i edukativno-zabavne kampove za djecu i mlade. U toku su prijave za djecu u okviru programa “Mali istraživači”, kroz koji će učesnici učiti o osnovnim vještinama potrebnim za boravak u prirodi.

“Oni boravkom u kampu ostvaruju direktan kontakt sa prirodom i kroz zelenu učionicu uče više o njima samima i svijetu oko njih. Povezivanjem sa prirodom, kroz vještine preživljavanja, upoznavanjem sa biljkama i životinjama, razmjenom ideja i znanja sa vršnjacima, bioskopom na otvorenom, dijete ovladava novim znanjima i stavovima”, kaže Mijajlović.

Učesnici kampa će biti u prilici da nauče osnovna pravila boravka na kampu, da prepoznaju samoniklo, jestivo bilje i nauče kako da pripreme hranu od tog bilja.

Kroz radionice u prirodi, dodaje Mijajlović, kod djece se kroz timske aktivnosti podstiču razvijanje kreativne, kritičke i ekološke svijesti.

Mijajlović kaže da se za progam poput “Malih istraživača” interesuju i tinejdžeri, pa najavljuje njegovu realizaciju sredinom avgusta. Isti program, dodaje, biće realizovan i vikendima, tokom školske godine.

Mijalović je osnivač i seb servisa Kukica (www.kukica.me), putem kojeg oni koji se bave ručnim radom, mogu da plasiraju svoje proizvode. Nedavno je predstavio i internet stranicu volimdanilovgrad.me. Tako posjetioci “Kampa”, osim ekoloških radionica i radnih akcija, dok uživaju u prirodi i uče o njoj, mogu očekivati i školu rukotvorina, ali i radionice na kojima će moći da nauče osnove kreiranja internet sadržaja kroz upoznavanje sa platformama poput Wordpressa...

O aktivnostima u “Kampu” možete se informisati na stranici www.podostrog.me.

Vikendom poklon trodnevni kamp za jedno dijete

Za kamp u podostroškom selu u toku su prijave za program “Mali istraživači”. Program predviđa kamp u trajanju od 24 sata, te dvodnevni i trodnevni boravak u kampu.

“Program ‘Mali istraživači’ je na samom početku i očekujemo da ćemo imati dobar odziv djece iz Crne Gore. Roditelji koji nas kontaktiraju i koji su zainteresovani su zadovoljni programom, a klinci jedva čekaju da sve započne”, kazao je Mijajlović.

Dodao je i da svake nedjelje za jedno dijete poklanjaju besplatno učešće za trodnevni kamp “Mali istraživači”.

Dio profita ide lokalnoj zajednici

U selu gdje se “Kamp pod Ostrog” nalazi, živi tridesetak mještana, prosječne starosti 63 godine. Kako se svi bave poljoprivredom i stočarstvom, Mijajlović je odlučio da dio namirnica za potrebe kampa obezbjeđuje od njih, te da 30 odsto profita ulaže u lokalnu zajednicu.

“Kupovinom od lokalnog stanovništva želimo ojačati lokalnu privredu i motivisati mještane da više ulažu u proizvodnju”, kazao je Milan.

Galerija

Bonus video: