Članovi Odbora za prosvjetu se žale: Neki ne izlaze iz aviona, a mi nigdje ne idemo

Članovi Odbora za prosvjetu se obraćaju Krivokapiću zato što prošle godine nijesu išli u inostranstvo
59 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 26.03.2013. 10:26h

Članovi skupštinskog odbora za prosvjetu dogovorili su se juče da se obrate Kolegijumu predsjednika Skupštine Crne Gore zbog međunarodnih aktivnosti i putovanja koja su, kako su naveli, privilegija drugih poslanika i odbora.

Predsjednica Odbora Branka Tanasijević (DPS) kazala je da je međunarodna saradnja kroz putovanja i korespondenciju sa kolegama iz zemalja EU veoma važna u susret Poglavlju 26 koje se tiče obrazovanja, kao i da se nada da će tome u susret pregovorima biti dat veći značaj.

Ona je dodala da nijedna od posjeta u prošloj godini nije realizovana i da o tome treba obavijestiti skupštinski kolegijum.

“Ovaj odbor, sa još dva, zadnja su rupa na svirali i činjenica je da nijedna međunarodna posjeta nije organizovana u prošloj, a možda su dvije organizovane u protekle četiri godine. Ovdje je jasno ko ima privilegije putovanja i fakat je da nećete gledati ni Strazbur, ni Savjet Evrope, ni Mađarsku”, kazao je Milan Knežević iz Demokratskog fronta.

I Andrija Popović iz Liberalne partije smatra da poslanici u tom odboru “moraju pokazati zube” na samom početku.

“Čuo sam da neki poslanici kao da imaju tapiju na putovanja i da se u tom smislu pravi diskriminacija, isto tako sam čuo da postoje neki koji su više vremena proveli u avionu nego na zemlji iz pojedinih odbora”, rekao je Popović.

Za maćehinski odnos prema tom odboru čuo je i poslanik Pozitivne CG Srđan Perić. On je kazao da to koliko je Odbor za prosvjetu bitan govori i podatak da su se u prethodnom sazivu sastajali oko 30 puta, dok su drugi odbori imali više od 100 sjednica.

Perić je rekao da putovanja nijesu jedini način međunarodne saradnje jer se to može postići i kroz komunikaciju i korespondenciju sa kolegama iz EU.

Planom za 2013. godinu predviđeno je da odbor razmatra 12 predloga zakona.

Prema podacima za 2011. godinu, najviše troškova za službena putovanja u inostranstvu imali su predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić (18.330 eura), Vasilije Lalošević iz SNP-a (14.610 eura), Miodrag Vuković iz DPS-a (11.500 eura), Valentina Radulović-Šćepanović iz DPS-a (6.970 eura) eura i Branko Radulović iz PzP-a (6.280 eura).

Za dnevnice, noćenja i prevoz za službena putovanja u inostranstvu DPS-u je tokom 2011. godine uplaćeno 58.850 eura, SDP-u 40.470, SNP-u 38.260, Novoj srpskoj demokratiji 19.330, PzP-u 10.060, Klubu albanskih poslanika 3.500 i BS-u 2.860 eura.

Odlučili da zbog vrtića saslušaju Stijepovića

Članovi Odbora odlučili su juče da pozovu na konsultativno saslušanje ministra prosvjete Slavoljuba Stijepovića povodom problema u crnogorskim vrtićima. Poseban akcenat, kako su kazali, biće stavljen na vrtić u Golubovcima čija izgradnja kasni tri godine, a posljednji rok za završetak radova iz Ministarstva su pomenuli 8. februara 2013.

Milan Knežević (DF) juče je zbog kašnjenja završetka vrtića u Golubovcima tražio i ostavku ministra Stijepovića. On je rekao da djeca u tom mjestu rade u izuzetno nehumanim uslovima dok vlada tri godine obćava da će problem biti riješen.

“Ako je rok od tri godine za Ministarstvo mali, onda treba da im damo još mjesec dana”, kazao je Knežević, nakon što je predsjednica odbora Branka Tanasijević (DPS) predložila da se nadležnima da rok od mjesec dana da riješe problem. Knežević je dodao da je vrtić u Zeti simbol svih vrtića u Crnoj Gori, jer ko zna kada će, iako su najavljeni, biti izgrađeni.

Galerija

Bonus video: