Dan: Vojska i ANB izvještavali Vladu za koga glasaju oficiri

Dokumentacija sadrži imena i prezimena preko 50 starješina pljevaljskog garnizona, o tome kako je ko glasao na referendumu o državno-pravnom statusu 21. maja 2006. godine
148 pregleda 16 komentar(a)
Vojska CG, Foto: Luka Zeković
Vojska CG, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.03.2013. 08:54h

Dokument koji je iz Generalštaba 2006. godine poslat Vladi Crne Gore, a na ruke premijerovom glavnom političkom savjetniku Milanu Roćenu, dokazuje da su Vojska i ANB vodili spiskove o političkoj orijentaciji oficira pljevaljskog garnizona, piše list "Dan".

Prema dokumentaciji u Generalštabu su u dopisu Roćenu, koji je 2006. godine, kao i danas, glavni politički savjetnik premijera Mila Đukanovića, naveli da su političko opredjeljenje vojnika i oficira analizirali zahvaljujući "operativnom radu na terenu i našim saznanjima o podacima sa kojima raspolaže Agencija za nacionalnu bezbjednost".

Dokumentacija sadrži imena i prezimena preko 50 starješina pljevaljskog garnizona, o tome kako je ko glasao na referendumu o državno-pravnom statusu 21. maja 2006. godine, kao i za spisak zaposlenih u logističkoj četi iz Pljevalja.

Dopis Milanu Roćenu poslat je direktno iz Generalštaba u kabinet predsjednika Vlade, i tada i danas, Mila Đukanovića.

Iz Generalštaba su Roćenu, poslali spisak za starješine, i za logističku četu iz pljevaljskog garnizona, sa podacima pored imena da li je glasao "za" ili "ne"

Ističe se i da je izvršeno upoređivanje ovih podataka sa podacima kojima raspolaže Generalštab Vojske Crne Gore.

"Takođe, i sa našim saznanjima o podacima kojima raspolaže Agencija za nacionalnu bezbjednost, i operativnim radom na terenu, došli smo do zaključka da neki od podataka nijesu tačni. Kao konkretne primjere navodimo podatke za sledeća lica Miloš Zindović, stariji vodnik, navedeno je da je glasao "za", iako pouzdano znamo da je glasao za "ne". Slobodan Perućica (u drugom dokumentu navodi se st.vod. Slobodan Peruničić, ali je očigledno da je riječ o istoj osobi) stariji vodnik, navedeno je da je glasao "za", iako pouzdano znamo da je glasao za "ne", a isti je ovih dana prisustvovao promocijama Srpske liste u Pljevljima i protiv njegaje pokrenut disciplinski postupak", konstatovano je u dopisu koji je iz Generalštaba.

Ukazano je da je za Srđana Ćalova, starijeg vodnika, navedeno da je glasao "za", a pouzdano znamo da je glasao za "ne".

Iz Generalštaba su Roćenu, piše "Dan" poslali spisak za starješine, i za logističku četu iz pljevaljskog garnizona, sa podacima pored imena da li je glasao "za", što znači da je podržao nezavisnost Crne Gore, i "ne", što znači da je glasao za opstanak zajedničke srpsko-crnogorske države.

"Dan" navodi da se autori spiska pozivaju na "podatke Agencije za nacionalnu bezbjednost", što jasno navodi na zaključak da crnogorska tajna služba prikuplja podatke o političkom opredjeljenju zaposlenih u državnim ustanovama, i drugih građana Crne Gore.

Kritikuje se ANB zbog toga što podaci o političkom opredjeljenju oficira nijesu bili sasvim tačni.

Bonus video: