I Vlada Crne Gore u mraku

Pored gašenja svjetala na sat, održava se i niz ekoloških radionica u 40 osnovnih škola u 12 gradova u Crnoj Gori
50 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 24.03.2013. 08:51h

Gašenjem svjetla na mostu Milenijum, u tržnim centrima Delta siti i Mall of Montenegro, poslovnicama Telekoma i Telenora, Crna Gora se i ove godine pridružila svjetskoj akciji “Sat za planetu”.

Na sat vremena od 20.30 časova mrak je bio i u zgradi Vlade, prostorijama Ministarstva održivog razvoja i turizma, a akciju su podržali i Porto Montenegro, ETG Grupa, “Merkator ”, “Unika osiguranje” i TC “Ražnatović”.

Za razliku od njih, zgrada Crnogorskog narodnog pozorišta, ulice Glavnog grada, spomenici, kao i toranj na Ljuboviću sijali su punim sjajem.

“Ovogodišnji odziv pokazuje da je svijest i briga građana za pitanja životne sredine na boljem nivou razumijevanja i podrške, ali da je potrebno još jako puno rada na jačanju svijesti i informisanju, kako bismo imali odgovorniji odnos ka životnoj sredini”, kazala je programska direktorica u NVO “Grin houm” Jelena Marojević-Galić.

Crna Gora je tako bila dio akcije u kojoj je učestvovalo više do 7.000 gradova iz 152 države, čiji je cilj da se pošalje poruka da je vrijeme da se preduzmu konkretne aktivnosti za smanjivanje i sprečavanje šte t - nih posljedica nastalih usljed klimatskih promjena.

“Ali, značaj akcije je još veći, jer je to najveća kampanja za jačanje svijesti o potrebi očuvanja planete i racionalne upotrebe prirodnih resursa. Zato smo ove godine pored gašenja svjetala na sat vremena, organizovali i niz ekoloških radionica u 40 osnovnih škola u 12 gradova u Crnoj Gori, što predstavlja najveću sihronizovanu ekološko- edukativnu kampanju u državi posvećenu očuvanju ži vo t n e sredine i sprečavanju posljedica klimatskih promjena”, kazala je ona.

I NVO Društvo mladih ekologa Nikšić uključilo se u akciju „Sat za našu planetu“ i to tako što su zajedno sa učenicima osnovnih škola prošetali centrom grada noseći u rukama svijeće, fenjere i lampe.

„Sat vremena nije dovoljno da zaista promijenimo stvari, ali svaki sat je sat za našu planetu”, poručili su nikšićki ekolozi.

„Sat vremena nije dovoljno da zaista promijenimo stvari, ali svaki sat je sat za našu planetu”

I NVO “Priroda” i Opština Nikšić priključili su se akciji gašenjem svjetla na zgradi Opštine i u prostorijama te nevladine organizacije.

“Naši članovi, volonteri i prijatelji su se takođe priključili akciji i to na taj način što su u svojim domovima na sat isključili svjetla."

Sat za planetu je međunarodna inicijativa nastala 2007. godine u Sidneju. Akcija se pokazala uspješnom i svake godine sve veći broj zainteresovanih priključivao se kampanji. Ove godine svjetla su se ugasila u više od sedam hiljada gradova u 152 države. Na sat u mraku će bili i Ajfelov toranj, krivi toranj u Pizi i rimski Koloseum. Akcija je prvi put u Crnoj Gori organizovana 2009. godine.

Galerija

Bonus video: