Iz Beransela poslata poruka: Želimo udolinu sa izvorima pitke vode, a ne deponiju

Minutom ćutanja odata "počast preminuloj deponiji i odavno istekloj ekološkoj dozvoli za dalje odlaganje otpada na Vasovim vodama"
4 komentar(a)
Ažurirano: 23.03.2013. 19:03h

Više stotina građana iz svih krajeva Crne Gore okupilo se u prigradskom naselju Beranselo, da velikim hepeningom pruže podršku stanovnicima ove mjesne zajednice u borbi protiv izgradnje deponije na Vasovim vodama.

Hepening pod nazivom "Zeleno gumno" održan je na privatnom posjedu, gdje mještani Beransela po sedmi put prave blokadu gradskog smetlišta i ne dozvoljavaju prolaz kamionima komunalnog preduzeća prema obližnjem smetlištu.

Druženje u Beranselu započelo je tačno u 14 časova dolaskom velikog autobusa sa gostima iz drugih krajeva Crne Gore, i na desetine automobila.

Učesnici su se najprije uputili prema smetlištu na Vasovim vodama, udaljenom nekoliko stotina metara, da se uvjere u to kako izgleda nekada pitoma udolina sa obiljem izvora pitke vode, koja je sada pretvotena u najveću planinu smeća na sjeveru Crne Gore, gdje je odloženo milion tona opasnog otpada.

Predsjednik ekološkog pokreta "Ozon" Aleksandar Perović rekao je da su pojedinci i organizacije iz čitave Crne Gore koje se bave zaštitom životne sredine došli da "minutom ćutanja odaju počast preminuloj deponiji i odavno istekloj ekološkoj dozvoli za dalje odlaganje otpada na Vasovim vodama".

"Ono što mi pokušavamo je da pokažemo građanima da su ovakvi problemi mnogo važniji od dnevno političkih tema, i da jednostavno napravimo takvu energiju da se ljudi solidarišu, i da shvate da je svaki problem koji se tiče životne sredine u suštini problem svih nas", rekao je Perović.

Među onima koji su došli da pruže podršku mještanima Beransela bila je i poslanik DF Jelisaveta Kalezić koja je kazala da je sa oduševljenjem primila poziv za hepening i da nas "samo solidarnost može spasiti".

Lider SNP Srđan Milić je takođe sa mještanima Beransela i njihovim gostima obišao smetlište na Vasovim vodama, ali nije želio da daje izjave medijima.

Talas protesta u Beranselu krenuo je spontano prije dvije i po godine, kada je američki državljanin porijeklom iz ovog naselja Jovan Lončar zakupio bilbord i nalijepio fotografiju gradskom smetlišta na Vasovim vodama i pitanjem – "Dokle"

"Tražimo preuzimanje odgovornosti pojedinaca za učinjene propuste, kako bi se poslala jasna poruka da oni koji nanose nepopravljivu štetu neće moći to činiti u nedogled. Donošenjem ove dekalarcije, sa Vasovih voda, koje su primjer pogubne prrakse neselektivnog i nepravilnog odlaganja otpada, pozivamo cjelokupnu javnost bez obzira na nacionalna, vjerska, politička i druga osjećanja, na solidarnost i akciju, jer upravo građani/ke ekološke države Crne Gore imaju moć da donesu najvažnije odluke. Budimo dio prirode kao što je ona dio nas", navodi se u deklaraciji koju je pročitao portparol "Luke Berane" Gojko Cimbaljević.

Talas protesta u Beranselu krenuo je spontano prije dvije i po godine, kada je američki državljanin porijeklom iz ovog naselja Jovan Lončar zakupio bilbord i nalijepio fotografiju gradskom smetlišta na Vasovim vodama i pitanjem – "Dokle".

Oni se od 18. februara ponovo nalaze na barikadama. Lokalne vlasti smatraju da mještani nemaju razloga za blokadu "jer su eksperti dali posljednju riječ", a uprava JP "Komunalno" je pozvala državne organe da im omoguće da rede svoj posao.

Policija je navodno na zahtjev komunalnog preduzeća 9. marta pružila asistenciju i u pet sati razbili prethodnu blokadu, kada su na par sati priveli šest Berasnelaca bez ikavih papira i dokumenata o tome da su uopšte privođeni.

Beranselci su se, međutim, već poslije 48 sati, kada je istekao zahtjev za policijsku asistenciju, ponovo organizovali i sedmi put blokirali gradsko smetlište na Vasovim vodama. Ta blokda je još uvijek u toku.

Galerija

Bonus video: