MUP napokon priznao da služba zaštite i spasavanja nema adekvatnu opremu

Doskorašnji šef tog sektora Zoran Begović redovno hvalio da je stanje poboljšano
329 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 23.03.2013. 15:57h

Iz budžeta za Sektor za vanredne situacije MUP-a za 2012. nijedan cent nije izdvojen za potrebe opremanja i razvoja sistema zaštite i spasavanja, piše u izvještaju o radu tog sektora u prošloj godini.

Iako se doskorašnji šef tog sektora Zoran Begović redovno hvalio da je stanje poboljšano, u dokumentu MUP-a se upozorava da je ugroženo funkcionisanje cijelog sistema zaštite i spasavanja, jer jedinice civilne zaštite nijesu popunjene na adekvatan način, te da je oprema zastarjela. Begovića je nedavno zamijenio Ljuban Tmušić.

Budžetom za 2012. godinu Sektoru za vanredne situacije i civilnu bezbjednost obezbijeđeno je 1,9 miliona eura, od čega je više od 1,2 miliona otišlo na plate.

"Iz ovakve strukture utrošenih sredstava jasno se vidi da za nabavku i održavanje opreme i sredstava, stručno osposobljavanje i usavršavanje, angažovanje pripadnika jedinica civilne zaštite ili drugih operativnih jedinica, opremanje tima za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS), kao najvažnijih segmenata sistema zaštite i spasavanja nijesu opredijeljena finansijska sredstva", piše u dokumentu koji je u četvrtak razmatrala Vlada.

Takva politika finansiranja, dodaju, objektivno predstavlja kočnicu daljeg razvoja promovisanog sistema zaštite i spasavanja u Crnoj Gori.

Smijenjeni šef Sektora:Zoran Begović, Foto: Luka Zeković

Podsjećaju i na probleme sa formiranjem i popunjavanjem jedinica civilne zaštite koji traju već tri godine. Na osnovu stručne analize u Sektoru, jedinice civilne zaštite trebalo bi da broje 2.000 pripadnika.

Tokom 2009. odabrano je njih 400, odnosno 20 odsto od predviđenog broja, i sa njima su zaključeni jednogodišnji ugovori o angažovanju u jedinice i timove civilne zaštite.

U opštinskim službama za zaštitu i spasavanje ima ukupno 194 vatrogasnih vozila, od kojih je 179 tehnički ispravno

"Te aktivnosti nijesu dovele do željenih rezultata”, piše u izvještaju.

Vlada je nakon toga zadužila MUP, da zajedno sa Ministarstvom finansija i Ministarstvom rada i socijalnog staranja, sagleda mogućnost da se za djelovanje u vanrednim situacijama, uz odgovarajući naknadu, angažuju korisnici socijalnih davanja.

Osim problema sa ljudstvom, u izvještaju o radu piše da problem predstavlja i zastarjela oprema:

"Sektor je formirao i opremio devet spasilačkih timova - 35 spasilaca, devet čamaca sa opremom i četiri prikolice za prevoz čamaca. Avio-helikopterska jedinica raspolaže sa četiri helikoptera, dva aviona tipa dromader i dva aviona za gašenje požara tipa „AT-802A Fire Boss“.

U opštinskim službama za zaštitu i spasavanje ima ukupno 194 vatrogasnih vozila, od kojih je 179 tehnički ispravno. Takođe, službe zaštite ima 20 motornih sanki i 2 gumena čamca.

Brojne granate leže oko Podgorice

U Izvještaju o stanju u oblasti zaštite i spasavanja upozoravaju na opasnost od velikog broja neeksplodiranih granata (NUS), uglavnom iz Drugog svjetskog rata.

U Kotoru u rejonu Veriga nalazi se tri granate većeg kalibra, težine oko 100 kilograma po komadu, austrougarske proizvodnje. U Podgorici u rejonu Duklje, prema izvještaju mještana, nalazi se veća količina različitih vrsta NUS-a iz Drugog svjetskog rata, kao i u blizini nikšićkog mosta na desnoj obali Morače.

U MUP-u tvrde da se veće količine opasnih materija nalaze u Podgorici u rijeci Ribnici, u blizini kasarne Masline, u okolini Vranjskih njiva, ali i u mjestu Dragalj u nikšićkoj opštini.

U Sektoru za vanredne situacije su vrlo zadovoljni kako su reagovali tokom prošlogodišnjeg vanrednog stanja, kada je veći dio Crne Gore danima bio paralisan zbog jakih padavina i ogromnih smetova.

Galerija

Bonus video: