Vlada ne priznaje zahtjeve, imanja Kosovara su u Crnoj Gori

Problemi su počeli 2009. godine kada su u okolini Rožaja, na putu za Peć, mještani albanske nacionalnosti uništili i uklonili obilježja države Crne Gore
278 pregleda 7 komentar(a)
katuni kod Kule, Kula, Foto: Aida Sadiković
katuni kod Kule, Kula, Foto: Aida Sadiković
Ažurirano: 23.03.2013. 21:17h

Vlada je zadužila Upravu za nekretnine da zajedno sa kosovskom Katastarskom agencijom obavi aerofotogeometrijsko snimanje i obilježavanje imanja državljana Kosova na teritoriji Crne Gore, piše u informaciji Ministarstva unutrašnjih poslova.

Time je faktički saopštila da se imovina Kosovara nalazi unutar adminstrativne granice Crne Gore, koju je odredio KFOR još 1999. godine.

Problemi su počeli 2009. godine kada su u okolini Rožaja, na putu za Peć, mještani albanske nacionalnosti uništili i uklonili obilježja države Crne Gore. Na području planine Žljeb, između Rožaja i Peći, postavljene su table sa obilježjima crnogorske teritorije, zbog čega su stanovnici tog područja danima protestovali.

Ni 7 godina od nezavisnosti Crna Gora nema utvrđene granice sa susjedima>>>

Vlada formira novu Komisiju za razgraničenje Prevlake>>>

Organizatori protesta tvrdili su da je Crna Gora ušla u kosovsku teritoriju šest kilometara, a govorilo se da je sporno oko 1.000 hektara zemljišta koje, navodno, katastarski pripada opštini Peć.

Godinu dana kasnije, oko hiljadu mještana Peći, Istoka, Đakovice i Dečana protestovalo je tražeći da koriste imanja, ljetnje katune na planini Čakor.

Vlade Crne Gore i BiH blizu su rješenja za “tačku” u rejonu Pljevalja, odnosno 77 hektara kod graničnog prelaza Metaljka

U ponedjeljak i utorak će se ponovo sresti u Podgorici kako bi počeli rad na na identifikikaciji granične linije. Trebalo bi da dogovore i utvrđivanje dinamike za otvaranje zajedničkog graničnog prelaza Kotlovi (CG) – Kućište (RK) za međunarodni drumski sezonski putnički saobraćaj, uspostavljanje zajedničke granične kontrole i otvaranje putnog pravca Murino – Čakor - Peć, koji je KFOR zatvorio 1999. godine.

U Informaciji o dosadašnjim aktivnostima na obavljanju poslova razgraničenja i utvrđivanja državne granice ocijenjeno je da je utvrđivanje državne granice Crne Gore sa susjednim državama, jedan od značajnih prioriteta u procesu pridruživanja EU.

Opšteprihvaćeni princip je da su sve države na prostoru SFRJ nastale u okviru nekada administrativnih, katastarskih granica, sada državnih granica.

Kako su “Vijesti” nedavno pisale, Crna Gora nema riješeno granično pitanje niti sa jednom državom bivše SFRJ. Sprazum o granici zaključen je jedino sa Albanijom, ali se još ne sprovodi.

Dogovorena granica kod Pljevalja

Vlade Crne Gore i BiH blizu su rješenja za “tačku” u rejonu Pljevalja, odnosno 77 hektara kod graničnog prelaza Metaljka.

Mješovita stručna grupa obišla je teren, identifikovala katastarsku granicu i predložila da se državna granica na tom području utvrdi “minimalno izbalansiranom korekcijom” u području graničnog prelaza.

Planirano je ostavljanje imanja crnogorskih državljana sela Šiljakovića na teritoriji Crne Gore, a „džepova” pored puta na potezu Sjenokos, na teritoriji BiH.

U izvještaju MUP-a piše da su tokom rada te grupe u značajnoj mjeri prihvaćeni predlozi predstavnika pograničnih opština Crne Gore prema BiH.

Bonus video: