Uručeni računari učenicima iz sjevernih opština

Balota je čestitao učenicima koji su dobili računar i kazao da je uvjeren da će se takvim akcijama doprinijeti smanjivanju digitalnog jaza između sjevernog i ostalih regiona
92 pregleda 0 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Arhiva "Vijesti"
Pljevlja, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 22.03.2013. 18:37h

Dio računara iz donacije Kine, koje je Vlada Crne Gore opredijelila za učenike 11 opština na sjeveru, uručen je danas učenicima pljevaljskih škola na svečanosti u Gimnaziji „Tanasije Pejatović“.

Prethodno su računari isporučeni školama u Plužinama, Šavniku i Žabljaku i Centrima za socijalni rad za opštine Nikšić, Plužine, Šavnik i Pljevlja za djecu školskog uzrasta bez roditeljskog staranja, saopšteno je iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću.

Računare za 123 učenika pljevaljskih osnovnih i srednjih škola, koji su na prijedlog nastavničkih vijeća korisnici donacije, uručili su savjetnik potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Snežana Šljukić i pomoćnik ministra za informaciono društvo i telekomunikacije Adis Balota

Računare za 123 učenika pljevaljskih osnovnih i srednjih škola, koji su na prijedlog nastavničkih vijeća korisnici donacije, uručili su savjetnik potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Snežana Šljukić i pomoćnik ministra za informaciono društvo i telekomunikacije Adis Balota.

U ime škola sa teritorije opštine Pljevlja, direktor Gimnazije „Tanasije Pejatović“ Dragan Zuković zahvalio se na donaciji, naglasivši da računare dobijaju učenici koji su ih s pravom zaslužili.

On je ukazao na značaj donacije s obzirom da je informatička pismenost veoma važna u današnjem vremenu.

Balota je čestitao učenicima koji su dobili računar i kazao da je uvjeren da će se takvim akcijama doprinijeti smanjivanju digitalnog jaza između sjevernog i ostalih regiona Crne Gore.

On je podsjetio da je donacijom obuhvaćeno 98 škola iz 11 opština na sjeveru.

Kompanija M-tel obezbijedila internet modem po jednom najboljem učeniku svake škole, koji će im omogućiti besplatan internet u narednih 12 mjeseci.

Iz Biroa su podsjetili da je Okvirnim sporazumom o privredno-tehničkoj saradnji, potpisanim 23. juna 2011. godine, Vlada Kine preko Kineske razvojne banke obezbjedila bespovratnu tehničku pomoć Vladi Crne Gore.

Crnogorska Vlada je donaciju računara namijenila za 804 učenika iz 93 škole na teritoriji 11 opština na sjeveru, a prednost su imali odlični đaci i djeca čiji su roditelji korisnici materijalnog obezbjeđenja, sa niskim primanjima ili se nalaze na evidenciji Biroa rada, kao i djeca bez roditeljskog staranja.

„Ovo je samo jedna od aktivnosti koju Vlada sprovodi na unaprjeđenju informatičke opremljenosti crnogorskog društva, uvažavajući nemogućnost pojedinih kategorija stanovništva da svojoj djeci obezbijede računare“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: