Posjeta pomoćnika generalnog sekretara NATO Podgorici

"(...) U borbi sa izazovima poput organizovanog kriminala i korupcije važno je obezbijediti rezultate te je dragocjena regionalna policijska, tužilačka i pravosudna saradnja"
0 komentar(a)
Dirk Brengelman, Duško Marković, Foto: Gov.me
Dirk Brengelman, Duško Marković, Foto: Gov.me
Ažurirano: 22.03.2013. 15:14h

Crna Gora je svojom politikom otvorenosti i prezentiranjem kako rezulatata tako i izazova sa kojima se suočava u evroatlanstkim aspiracijama, na pravom putu ka članstvu u ovoj organizaciji, saopštio je Dirk Brengelman, pomoćnik generalnog sekretara NATO za politička pitanja i bezbjednosnu politiku na sastanku sa potpredsjednikom Vlade i ministrom pravde Duškom Markovićem, održanim juče u Vladi.

U saopštenju iz Markovićevog kabineta navodi se da je sastanak bio prilika da Marković upozna sagovornika sa dinamikom reformi u oblasti jačanja vladavine prava i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije na svim nivoima, od strateškog i političkog, preko zakonodavnog do operativnog.

Informišući o reformi pravosuđa, Marković se naročito fokusirao na strategiju reforme za period 2013 – 2018. koja je u finalnoj fazi izrade ali i na plan racionalizacije pravosudne mreže kako sa aspekta racionalizacije tako i sa aspekta koncentracije nadležnosti.

Brengelman je naročito bio zainteresovan da se upozna sa dinamikom ustavnih reformi, u dijelu pravosuđa jer su one važne, između ostalog, zbog eliminacije eventualnog političkog uticaja na sudstvo odnosno tužilaštvo“, navodi se u saopštenju.

Marković je na sastanku saopštio kako očekuje da se izmjene Ustava završe do početka jula ali da je neohodno razumijevanje i od pozicije i opozicije.

„Sagovornici su se saglasili da u borbi sa izazovima poput organizovanog kriminala i korupcije važno obezbijediti rezultate te da je dragocjena regionalna policijska, tužilačka i pravosudna saradnja.

Sastanak je bio prilika da se podsjeti da države članice NATO kao političkog saveza dijele iste vrijednosti razvoja demokratije, mira, stabilnosti i međusobnog povjerenja, te da Crna Gora, iako tek treba da pristupi ovom savezu, aktivno doprinosi tim vrijednostima“, navodi se u saopštenju.

Bonus video: