Predstavljena baza podataka o zaštiti djece

Prema riječima Perksa, sistematizovano prikupljanje podataka i njihova analiza povećaće efikasnost i kvalitet rada u oblasti socijane zaštite
0 komentar(a)
djeca, škola, Foto: Luka Zeković
djeca, škola, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.03.2013. 13:19h

Baza podataka o dječijoj zaštiti koja će obezbijediti pouzdane informacije o situaciji djece i njihovim potrebama, predstavljaće jedan od glavnih intrumenata državi da pomogne najugroženijima, smatra šef predstvaništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks.

"Informacije o djeci prikupljaju se od lokalnih centara za socijani rad u direktnom kontaktu sa porodicama, a podaci se šalju u centralnu bazu podataka u Ministarstvu rada i socijalnog staranja", objasnio je Perks na predstavljanju Nacionalna baza podataka o dječjoj zaštiti u Crnoj Gori.

On je naveo da prikupljene informacije uključuju širok spektar podataka i pokazatelja, kao što su broj djece na evidenciji centara za socijalni rad, na hraniteljstvu, odnos broja djece sa i bez smetnji u razvoju smještenih u institucije.

Prema riječima Perksa, sistematizovano prikupljanje podataka i njihova analiza povećaće efikasnost i kvalitet rada u oblasti socijane zaštite.

On je naveo da vjeruje da će to dugoročno uticati na živote djece i porodica, a posebno onih najugroženijih.

Ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković kazao je da je Baza podataka o dječijoj zaštiti postavljena u tom Ministarstvu i svim centrima za socijalni rad u januaru ove godine.

"Ta baza će obezbjediti precizne i pozdane podatke o karakteristikama i potrebama djece, koja su u kontaktu sa sistemom socijalne zaštite na lokalnom i nacionalnom nivou", rekao je Bošković.

On je naveo da će dobijeni podaci poslužiti za potrebe različitih analiza i pripremu planova i programa na državnom nivou, ali za kontrolu kvaliteta pruženih usluga na nivou svake opštine.

Bošković je kazao da bi baza imala smisla, morali su sprovesti dodatne aktivnosti, kao što je obuka zaposlenih u centrima za socijalni rad u njihovim područnim jedinicama.

Šef operativnog sektora Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Andre Lis /Lys/ kazao je da je međunarodno iskustvo pokazalo da Bazi podatka o dječijoj zaštiti može biti veoma kompleksan proces.

"Baza podataka će biti korisna jedino ako se stalno ažurira, a to zavisi od zaposlenih u socijalni centrima, koji treba da je koriste stalno i da informacije koje u nju unose pažljivo provjere kao bi ona bila pozdana", rekao je Lis.

Predstavnik Centra za socijalni rad Maja Luketić, pojasnila je da struktura Baze podataka o dječijoj zaštiti počiva na dva nivoa.

Ona je rekla da informativni nivo služi za prikupljanje osnovnih informacija o djeci i porodici, a da individualni plan služi zaštiti za evidentiranje mjera zaštite i usluga koje su pružene djetetu.

Luketić je navela da će podaci iz Baze o dječijoj zaštiti biti prezentovani početkom 2014. godine.

Bonus video: