Krapović odgovorio Atlas grupi: A, gdje su standardi u planu?

Naši „sipači betona” nastoje da ponovo ubace sjeme podjela među građanima, kako to uspješno već decenijama rade, poručio je Krapović
101 pregleda 22 komentar(a)
Ažurirano: 22.03.2013. 17:01h

Nakon što je „Atlas grupa” upozorila da bi prihvatanjem inicijative građana da se van snage stavi DUP „Budva centar“, Opština mogla biti adresa za velike odštetne zahtjeve, koje bi podnijeli brojni investitori, oglasio se jedan od potpisnika i inicijatora građanske inicijative iz Gospoštine dr Slobodan Krapović.

“Građanska inicijativa za stavljanje van snage i reviziju DUP-a 'Budva centar' vidno je uznemirila 'građevinski lobi i investitore', što god ko pod tim podrazumijevao, koji su tako zainteresovani, ne za razvoj nekih drugih područja u Crnoj Gori, već po pravilu samo za Budvu. Dok naši razmahani 'skriveni investitori' po navici ćute, negdje se već nagovještavaju i kontrapeticije što neodoljivo asocira na mitinge i kontramitinge, crno i bijelo, te dobro i zlo, koje smo tako često gledali u našoj skoroj prošlosti. Time naši 'sipači betona' nastoje da ponovo ubace sjeme podjela među građanima, kako to uspješno već decenijama rade, te kamuflirajući svoje prave interese žele konfrontirati građane koji su čista srca i u najboljoj namjeri potpisali ovu peticiju i one koji će eventualno biti natjerani da potpišu neku drugu”, naveo je Krapović u reagovanju.

Interesantno je, smatra on, da se oglasila „Atlas grupa“ braneći DUP, “kao da se radi o njenom autorskom djelu, što je vjerovatno i djelimično tačno”.

Interesantno je, smatra Krapović, da se oglasila „Atlas grupa“ braneći DUP, “kao da se radi o njenom autorskom djelu"

“Prosvijetlili su nas učiteljskom retorikom o evropskim standardima koji važe prilikom izrade ovakvih planova. Veoma smo zahvalni 'Atlas grupi' što je, iako to očigledno nije bila namjera, podržala našu inicijativu. Upravo standardi koji su ovdje pobrojani jesu razlog zbog kojeg je peticija nastala, jer u DUP-u 'Budva centar' od toga nema ništa. Predlažemo ekspertima 'Atlas grupe' da pitaju nekoliko porodica iz Gospoštine, pred čijim su vratima nikle kockaste predimenzionirane višespratnice, šta im se desilo i na koji način su oni doživjeli ove slatkorječive smjernice za sveopšti razvoj ovog dijela Budve”, ističe Krapović.

Neka, poručuje, “naprave uvid u ovjereni projekat stambeno-poslovnog objekta na mjestu srušenog marketa 'Roda', koji pokazuje sve manjkavosti i mogućnosti manipulisanja tim planom, zbog čega je podnijeta krivična prijava protiv odgovornih lica u Opštini”.

“Da li su u ovom slučaju primijenjeni standardi na koje 'Atlas grupa' poziva i kako je zaštićen javni interes. Da li je u ovom slučaju riješen saobraćaj i parkiranje? Gdje su zelene površine, trgovi, igrališta... Da li će se upravo 'Atlasovom' namjeravanom investicijom u zaleđu plaže Mogren uništiti jedna od najljepših plaža na Jadranu. Svaki stariji Budvanin će reći da plaža Mogren odvajkada dobija pijesak sa brda, a ne iz mora i da će presijecanjem ovog dotoka plaža polako nestajati, što se već sada dešava. Kakav će razvoj i boljitak donijeti izgradnja stanova za tržište, osim dodatnog opterećenja na infrastrukturu. U velikom obimu služe i za sivu ekonomiju, koju niko ne može kontrolisati”, poručio je Krapović.

“Da li su u ovom slučaju primijenjeni standardi na koje 'Atlas grupa' poziva i kako je zaštićen javni interes. Da li je u ovom slučaju riješen saobraćaj i parkiranje? Gdje su zelene površine, trgovi, igrališta..."

Hoćemo li po pravdu u Strazbur

“'Atlas grupa' ukazuje, u stvari, prijeti mogućnošću traženja odštete i odustajanja velikog broja investitora iz zemlje i inostranstva, ukoliko se izađe u susret manjoj grupi građana. To je bestidna i uvredljiva tvrdnja ukoliko znamo koji i kakvi investitori su ovdje prisutni, i koliko potencijalno dobrih je otišlo upravo zbog ovih prvih. U ovom trenutku u 'metropoli turizma', posebno u njenom centralnom dijelu, nema globalnog hotelsko-turističkog brenda, ne grade se novi hotelski kapaciteti prijeko potrebni gradu i Crnoj Gori. Takvi investitori su, svakako, dobrodošli i nesporno je da treba da imaju punu zaštitu države, razumijevanje građana i ostvaruju svoj profit. Preduslov za ovo su kvalitetni urbanistički planovi i poštovanje zakona. Valjano urađen planski dokument svakako je pokretač razvoja i pokazatelj u kom smjeru grad treba da se razvija. Ovo se ne može reći za DUP 'Budva centar'”, rekao je Krapović.

Dodao je da, kako je ocijenio, “prosvetitelji iz 'Atlas grupe' nijesu rekli kakvu i od koga odštetu treba da traže građani Budve zbog ugrožavanja njihovog normalnog života i materijalne štete koju trpe na svojoj imovini”.

“Da li ćemo, kao što su to neki već i uradili u nedostatku razumijevanja kod kuće, svi morati da potražimo zaštitu svojih prava u Strazburu”, pitao je Krapović.

Odbornici su na potezu

“U Budvi nepodnošljivo dugo postoji nečastiva ovozemaljska sila, koja nam polako, ali sigurno iz dana u dan uzima i prostor i dušu. Mada o tome vrijedi razmisliti, tu ne pomažu ni tamjan, ni glogov kolac, ni sveta vodica.

Na potezu su institucije sistema od kojih je jedna i u krajnjem odlučujuća, SO Budva. Ako se odbornici odupru pritiscima kojih će, kao što vidimo, biti, i budu imali razumijevanja za probleme svojih sugrađana, te dobro razmisle o svom i životu svojih porodica u ovom gradu, onda ćemo imati priliku da predahnemo, da se dozovemo pameti i da se na normalan, civilizovan način pripremimo za budućnost”, poručio je Krapović.

Bonus video: