Čobeljić: Izmijeniti Zakon o Vojsci zbog unaprjeđenja prava zaposlenih

"Vlada i Ministarstvo treba što prije da uspostave socijalni dijalog sa vojnim licima i sindikalnim organizacijama“, rekao je predsjednik EUROMIL-a
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.03.2013. 16:34h

Zakon o Vojsci Crne Gore treba izmijeniti u dijelu unaprjeđenja poštovanja prava zaposlenih u Vojsci, kako bi se spriječila diskriminacija, ocijenio je predsjednik Sindikalne organizacije Vojske (SOVCG), Nenad Čobeljić.

On je, nakon oruglog stola posvećenog impementaciji preporuka Savjeta ministara o zaštiti prava i sloboda pripadnika oružanih snaga u Zakon, kazao da su u najugroženiji zaposleni na određeno vrijeme i civilna lica.

„Obje kategorije su opterećene dodatnim poslovima, a nijesu adekvatno stimulisane i nemaju ista prava kao ostali profesionalni pripadnici Vojske“, rekao je Čobeljić.

U SOVCG se, prema njegovim riječima, zalažu da te kategorije zaposlenih dobiju prava koja im pripadaju, i da ne bude diskriminacije u odnosu na ostale pripadnike Vojske.

„Takođe smo predložili Ministarstvu odbrane da, u okviru izmjena, budu pitanja koja se tiču sindikalnih prava, prava na dijalog i ostvarivanje profesionalnih prava“, dodao je Čobeljić.

Čobeljić je istakao da se postojeća prava zaposlenih ne smiju uskraćivati. „Da ne bude princip - prava vladaju od kapije, a kad uđete u kasarnu ne važe“, rekao je on

On je istakao i da se postojeća prava zaposlenih ne smiju uskraćivati.

„Da ne bude princip - prava vladaju od kapije, a kad uđete u kasarnu ne važe“, rekao je on navodeći da je socijalni dijalog sa Ministarstvom odbrane najbolji način rješavanja svih problema.

U SOVCG se, pred navedenog, zalažu za konkretizaciju obaveza, prava i sloboda zaposlenih u Zakonu, a da to bude u skladu sa Preporukama.

Predsjednik EUROMIL-a Emanuel Džejkobs, kazao je da je okrugli sto bio prilika da se ispita da li se preporuke Savjeta ministara primjenjuju kako bi trebalo.

„Prava zaposlenih u Vojsci se ne smiju ograničavati. Vlada i Ministarstvo treba što prije da uspostave socijalni dijalog sa vojnim licima i sindikalnim organizacijama“, rekao je on.

Prema njegovim riječima, to je jedini način da zaposleni u Vojsci iskažu svoje mišljenje.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata (USCG) Srđa Keković ocijenio je da je okrugli sto bio dobra osnova za dalji rad na izmjenama i dopunama Zakona o Vojsci.

„Sagledali smo predložena rješenja preporuka Savjeta ministara. Zakon se priprema i trebalo je da bude u parlamentu krajem prošle, godine tako da očekujmo da će biti vrlo brzo“, rekao je on.

Keković je dodao da je obaveza SOVCG i USSCG da u periodu do formiranja predloga zakona, organizuju tematsku sjednicu sa članovima odbora za bezbjednost i odbranu i za ljudska prava.

„Mislim da je trenutak da približimo stavove jer smo danas prvi put razgovarali o preporukama“, rekao je Keković.

Galerija

Bonus video: