Raste nivo Skadarskog jezera

"Jutros je kvota jezera 9,05, to su velike vode, ali ne možemo ih nazvati ekstremno velikim vodama"
0 komentar(a)
Skadarsko jezero, Foto: NP Skadarsko jezero
Skadarsko jezero, Foto: NP Skadarsko jezero
Ažurirano: 21.03.2013. 13:40h

Nivo Skadarskog jezera ponovo raste, očekuje se da će od današnje kiše dostići kvotu 9,20, što je razlog za brigu, rekao je načelnik Sektora za hidrologuju Darko Novaković.

On je kazao da usljed obilnih padavina prethodnih dana, Skadarsko jezero stalno raste, navodeći da je taj rast bio usporen prethodnih dana.

“Jutros je kvota jezera 9,05, to su velike vode, ali ne možemo ih nazvati ekstremno velikim vodama. To je još metar, do metar i po, ispod zabilježenih pri ekstremnim poplavama”, kazao je Novaković novinarima na promociji Atlasa klime Crne Gore.

On je naveo da današnja kiša usložnjava situaciju.

“Neki naši orjentacioni proračuni pokazuju da bi taj rast mogao da se nastavi još za oko deset do 20 centimetara, kao posljedica ove kiše”, rekao je Novaković.

Prema njegovim riječima, ako dođe do smirenja hidrološke situacije, ta kvota bi se zadržala do 9,20 pod uslovom da i dalje protok na Drimu u Albaniji bude oko 1,1 hiljada kubika, kao što je bilo prethodnih dana.

“Ima razloga za brigu, u pitanju su velike vode, ali i dalje ispod kvote deset, tako da će obuhvat poplava biti mnogo manji nego ranije. Računamo da će rast jezera biti do kvote 9,20, a ako se smiri situacija onda će to lagano vremenom padati”, pojasnio je Novaković.

Predstavnici Službe zaštite i spašavanja, kako se navodi, redovno obilaze poplavljena područja, a gradska uprava u stalnom je kontaktu sa predstavnicima mjesnih zajednica

Upitan šta će se desiti ako se situacija ne smiri i padavine se nastave, on je naveo da ćemo vjerovatno ući u problem ozbiljnih poplava.

“Međutim meteorološka slika bar do nedjelje pokazuje da će biti mirnije i bez padavina”, zaključio je on.

Meteorolog Branko Micev kazao je da trenutno vremenske prilike ne obećavaju, ali da se za petak i dane vikenda očekuje pretežno sunčano i kratkotrajno stabilne vrmenske prilike.

"U petak ujutru duvaće pojačan sjeverni vjetar, koji će postepeno slabiti. Za petak i subotu ujutru na sjeveru treba očekivati umjeren mraz i temperature do munus osam stepeni”, kazao je on.

Micev je naveo da se u nedelju očekuje nešto više oblačnosti popodne.

“Najvažnije je da će biti suvo naredna tri dana, a od ponedjeljka novo naoblačenje i nestabilno, sa uslovima za kišu”, rekao je on.

Micev je kazao da su u ovom periodu marta zabilježene obilne količine padavina, na pojedinim mjestima do sada i rekordne.

“Na području Podgorice izmjereno je preko 400 litara, što je rekordna količina padavina za mart u posljednjih 60 godina. I ne samo što je oborena dosadašnja rekordna vrijednost nego je ona za 18 odsto prevaziđena i zaista se radi o obilnim padavinama”, rekao je on.

Iz cetinjske opštine je saopšteno da je, nakon novih padavina, došlo do rasta vodostaja Rijeke Crnojevića i Skadarskog jezera na seoskom području.

„U odnosu na jučerašnji izvještaj, vodostaj u naseljima Rijeka Crnojevića, Dodoši i Žabljak Crnojevića je u porastu. U ovim mjestima, i dalje su poplavljeni stambeni i pomoćni objekti, a u prekidu je drumski saobraćaj prema Žabljaku Crnojevića“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da u Žabljaku Crnojevića i dalje nema vode za piće, i da je cetinjska opština danas uputila zalihe flaširane vode stanovnicima tog naselja.

Predstavnici Službe zaštite i spašavanja, kako se navodi, redovno obilaze poplavljena područja, a gradska uprava u stalnom je kontaktu sa predstavnicima mjesnih zajednica.

Bonus video: