Podignuta optužnica protiv dva ljekara zbog smrti Ivane Šoć

Navodi se da je obdukcioni nalaz pokazao da je smrt uzrokovana ugušenjem nastalim usljed komplikacija izazvanih virusom AH1N1
23 komentar(a)
Ažurirano: 21.03.2013. 20:47h

Više državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv ljekara Kliničkog centra Crne Gore, Dragana Obradovića i Brankice Dupanović, zbog smrti cetinjanke Ivane Šoć (30), saopšteno je iz porodice Šoć.

Više državno tužilaštvo podiglo otpužnicu protiv Obradovića i Dupanović, ljekara Infektivne klinike Kliničkog centra, za teško krivično djelo protiv zdravlja ljudi iz Krivičnog zakonika.

U saopštnju porodice Šoć navodi se da optužnica tereti ljekare da su "očigledno nesavjesnim postupanjem učinili niz propusta u liječenju i time uzrokovali smrt Ivane Šoć".

"Ivana Šoć liječena je na Infektivnoj klinici od 12. do 18. februara 2011. godine, kada je otpuštena u veoma teškom stanju, da bi nepuna 24 sata nakon toga preminula na Cetinju", kaže se u saopštenju.

TV Vijesti, Svetlana Đokić

Navodi se da je obdukcioni nalaz pokazao da je smrt uzrokovana ugušenjem nastalim usljed komplikacija izazvanih virusom AH1N1, odnosno svinjskog gripa.

"Ljekari Infektivne klinike i pored teške kliničke slike, a u jeku epidemije gripa, nijesu uspostavili sumnju na grip, niti odmah dali antivirusnu terapiju, kako im je to nalagalo uputstvo Ministarstva zdravlja. Ostali su uporni u tvrdnji da se radi o lakom virusnom oboljenju, bez komplikacija, a da je uzrok kliničkom stanju psihičke prirode, što je dovelo do smrti", navode iz porodice Šoć.

Prema njihovim riječima, rukovodstvo Kliničkog centra je nakon smrti, a u zaključcima svojih komisija tvrdilo da je „liječenje pacijentkinje sprovedeno prema svim principima savremene medicinske doktrine“ i da „nije bilo propusta u dijagnostičkom i terapijskom pristupu“.

"Sudsko medicinsko vještačenje obavljeno u Zagrebu u svemu je potvrdilo sumnje porodice, o načinu i toku liječenja, koje je dovelo do Ivanine smrti", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: