Srpski nacionalisti sa Drača: Mi ne pišemo latinicom

"Tvrdimo da iskreni srpski nacionalisti isključivo pišu ćirilicom, a to rade ukoliko i žele da ispišu neke poruke na zidovima Podgorice ili bilo gdje drugo"
162 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.03.2013. 18:21h

Podgoričani M. Š. i I. G. saslušani su u podgoričkoj policiji zbog uvredljivih grafita, koji su prije dva dana osvanuli na igraonici “PC Sar” porodice A1-Mustafa u Podgorici, saopšteno je “Vijestima” nezvanično iz vrha UP.

Njihove izjave, kao i iskazi dvojice sedamnaestogodišnjaka I. M. i V. L., koje je policija saslušavala dan ranije, proslijeđene su Tužilaštvu, od kojeg zavisi kako će se napadi na porodicu Al-Mustafa pravno kvalifikovati.

Ukoliko tužilac ne odluči da ih krivično goni, policija ima mogućnost da podnese prekršajnu prijavu zbog drskog ponašanja, izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i uništenje objekta...

Nož i žice u centru Podgorice>>>

Mešihat Islamske zajednice osudio napade na porodicu Al-Mustafi>>>

Podgoričanka Verica Milanović Al-Mustafa i njen suprug Muhamed Al-Mustafa, prije dva dana ispričali su “Vijestima” da su godinu i četiri mjeseca, od kada su u Bulevaru Save Kovačevića otvorili internet kafe, izloženi napadima grupe mladića.

Milanović Al-Mustafa je pojasnila je da delikventi u noćnim satima njenom suprugu, koji je crnogorski državljanin ali je porijeklom iz Sirije, upućuju uvrede na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi.

"Kao srpski nacionalisti smatramo da takvo ponašanje prema pomenutom Sirijcu i njegovoj porodoci nema nikakve veze sa nacionalizmom, a posebno srpskim"

Prije dva dana na njihovoj igraonici osvanuli su crnom bojom iscrtani krstovi sa četiri ocila, poruke “Nož žica Srebrenica”, “J..i se Turčine”, “Seli se Turčine”...

Milanović Al-Mustafa kazala je “Vijestima” da to rade “srpski nacionalisti koji se ničega ne libe”...

Zbog te izjave porodice Al- Mustufa reagovali su, kako su se potpisali, srpski nacionalisti sa Drača - Mileta Pavićević i Ivan Milošević koji su kazali da su ogorčeni takvim tumačenjem.

"Kao srpski nacionalisti smatramo da takvo ponašanje prema pomenutom Sirijcu i njegovoj porodoci nema nikakve veze sa nacionalizmom, a posebno srpskim. Srpski nacionalizam je utemeljen na ljubavi prema svom narodu, a ne na mržnji prema bilo kome. Zbog toga je za svakog iskrenog srpskog nacionalistu uvreda da se ispisivanje pomenutih grafita i prijetnje upućene vlasniku pomenute radnje nazivaju izrazom srpskog nacionalizma", napisali su oni.

Dodali su da su ubijeđeni da sa nevoljama koje jedan Sirijac i njegova porodica imaju sa “komšijama i grafitima o noževima, žicama i Srebrnicama” srpski nacionalizam nema nikakve veze i da to treba biti predmet pažnje policije.

“Ono što nam je najviše zasmetalo u vašem tekstu su grafiti pored radnje Sirijca koji su svi ispisani latinicom. Taj podatak za nas je krunski dokaz za sumnju da je sve što ste napisali samo posljedica predizborne kampanje i nečije namjere da se opet za sve loše stvari u Crnoj Gori optuže Srbi. Tvrdimo da iskreni srpski nacionalisti isključivo pišu ćirilicom, a to rade ukoliko i žele da ispišu neke poruke na zidovima Podgorice ili bilo gdje drugo. Ćirilica je srpsko pismo, bez kojeg nema Srba, pa zbog toga sumnjamo da su objavljene grafite ispisali srpski nacionalisti”, piše u njihovom reagovanju.

Bonus video: