SNP pita kad će više vrtić, Kankaraš kaže da nisu oni krivi

Tivatski parlament prihvatio izvještaj gradonačelnika o radu lokalne uprave, Kankaraš se pravdao neradom republičkih službi
79 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.03.2013. 17:37h

Odbornici Skupštine opštine Tivat su duže od sat raspravljali o izvještaju gradonačelnika Dragana Kankaraša (DPS) o radu i ostvarivanju funkcija lokalne uprave u prošloj godini, ali je na kraju izvještaj jednoglasno prihvaćen.

Rato Brajković (Nova) ukazao je na potrebu korelacije između godišnjih izvještaja gradonačelnika i ostvarivanja zadataka iz Strateškog plana razvoja opštine, dok je Miomir Abović (HGI) ukazao na greške koje se pojavljuju na sajtu Opštine i predložio da se izgradi makar jedno novo dječije igralište u gradu.

„Zašto ovdje nema ni riječi o tome da građani Tivta plaćaju dva miliona eura podgoričkom 'Građevinaru' zbog toga što u zajedničkom poslu Opštine sa tom firmom, nijesu dobili ono što su ugovorili u poslovno-stambenom kompleksu na Trgu magnolija. Zašto nema ni riječi o brojnim nedostacima ovog skupog objekta - plafonima koji padaju, liftovima koji se kvare, fontani koja ne radi, pijaci koja plavi, glatko popločanim trotoarima koji se sada bruse da građani ne padaju i ne lome vratove.

Zašto nema priče o objektu dječijeg vrtića koji se gradi, a nikako ne završava već godinama, zašto nema odgovora na pitanje pripada li donji dio kompleksa gradskog parka u Tivtu kompaniji Porto Montenegro ili nama i zašto se ne napravi ambiciozan plan uređenja parka kako bi i njih motivisali da ulože u razvoj sportsko-rekrativnih sadržaja u dijelu parka obuhvačenom DSL Arsenal“, upitao je Vlado Samardžić (SNP).

Vlado Arsić (PzP) i Savo Klakor (Nova) tražili su objašnjenje što je sa primjenom geografsko-informacionog sistema u Opštini, odnosno javnim pristupom plaži Plavi horizont.

Jedini od odbornika vlasti koji je izašao da brani Kankarašev izvještaj bio je Ranko Bošković (SDP), dok je Dejan Risančič (DSS) Opštinu optužio da “opstruira izgradnju novog puta za kompleks 'Luštica Development' preko Đuraševića jer ne želi da plaća troškove vještačenja vrijednosti zemljišta”.

„Da li se to možda radi jer su vještaci u svim slučajevima do sada, odredili makar duplo veću cijenu zemljišta koju treba platiti narodu, nego što je to Opština predvidjela i planirala u budžetu“, upitao je Risančić na što je Kankaraš kazao da „odgovorno tvrdi da 'Orascomu' put preko Đuraševića sada nije prioritet, ali Opština želi da to riješi i zato su i ušli u ekspropijaciju“.

„Ako neko, kao građani Krtola nezadovoljni procjenom Uprave za nekretnine, tuži Opštinu i traži veću nadoknadu za zemlju, onda je na njemu i teret plaćanja vještaka i sudskih troškova, a ne na nama kao tuženima. Mislim da ćemo se svi ovdje složiti da kvadrat zemlje tamo ne vrijedi 160 eura“, kazao je Kankaraš, dodajući da će ekspropijacija zbog toga, Opštinu koštati oko dva miliona, umjesto prvobitno predviđenih 900 hiljada eura.

On je naglasio da su gotovo svi nedostaci u kompleksu na Trgu magnolija otklonjeni u garantnom roku, te da je lokalni parlament svojevremeno prihvatio izvještaj Komisije za međusobno poravnanje obaveza između Opštine i „Građevinara“.

Kankaraš je dodao da će jedna trećina plaže Plavi horizont koju je kupio „Qatari Diar“ biti na raspolaganju građanima i naglasio da činjenica da DSL Arsenal obuhvata zapadni dio kompleksa gradskog parka, fudbalski i pomoćni stadion i druge objekte u vlasništvu Opštine, „ne znači da je promijenjen vlasnik, niti će se tu raditi ikakvi zahvati za područje Porto Montenegra“.

„Rekonstrukciju vrtića nijesmo ugovarali mi, već Direkcija javnih radova, a radovi su se otegli zbog finansijskih problema izvođača koga nijesmo mi birali, i zbog problema u projektnoj dokumentaciji. Vrtić je građevinski, ipak, napravljen po najvećim standardima, a na DJR radova je da završi njegovo opremanje nakon čega će objekat biti predat na upotrebu“, kazao je Kankaraš dodajući da se nada da će djeca, koja već tri godine u vrtić idu u neuslovnu baraku u Djačkoj ulici, "uskoro" useliti u novi objekat koji su državna i lokalna vlast obećavali godinama.

SDP ćuti zašto je protiv Radojevićeve

Odbornici SDP-a su odćutali uporne prozivke kolega iz DPS-a da se izjasne zbog čega, prema njihovom mišljenju, treba skinuti sa dnevnog reda davanje saglasnosti na izbor Milene Radojević za direktora Centra za kulturu.

Zoran Miljanić (DPS) kazao je da su „svi uspjesi CZK već godinama vezani za ime Milene Radojević“, dok je Neven Staničić (LIGA) poručio da se „ambicije neke partije ili pojedinca da direktoruje, pokazuju prvenstveno na konkursu, kroz postignute rezultate, a onda i kroz to ima li ta partija uopšte kadar adekvatnog profila“.

„Ambiciju da bude direktor CZK u narednom periodu, pokazala je samo dosadašnja direktorka Radojević koja se jedina prijavila na javni konkurs.

SO je prethodno usvojila program rada i finansijski plan CZK koji je predložila upravo Radojević, a podsjećam vas da je ova Skupština toj dami prije nekoliko godina za njen rad dodijelila i najveće priznanje grada Tivta – Novembarsku nagradu“, kazao je Staničić odbacujući nezvanične tvrdnje da su „radnici CZK protiv izbora Radojević jer se oni o tome uopšte i ne pitaju, već Savjet ustanove”.

Saglasnost na imenovanje Radojević na još jedan direktorski mandat u CZK na kraju je data većinom glasova, pri čemu je samo Vojo Klauđerović (SDP) bio protiv, a njegove partijske kolege uzdržane.

Galerija

Bonus video: