Hakerski napadi prerasli u ozbiljan problem

"Potrebno podići svijest kako građana tako i nadležnih institucija o tome koliki je značaj uspostavljanja stabilne infrastrukture kojom ćemo zaštititi sajber prostor"
8 komentar(a)
Milica Pejanović-Đurišić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Milica Pejanović-Đurišić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 20.03.2013. 13:03h

Za razliku od hakerskih napada iza koji su prije 15 godina uglavnom stajali tinejdžeri, danas je sajber kriminal mnogo ozbiljnija pojava motivisana ne samo sticanjem finansijske dobiti, a ozbiljne posljedice zbog toga mogu trpjeti pojedinci, preduzeća, ali i Vlade, poručila je ministarka odbrane Milica Pejanović – Đurišić.

Ona je na konferenciji "Sajber bezbjednost" u organizaciji kompanije Microsoft navela da smo u današnje vrijeme svjedoci sve većeg broja sajber napada, pa se često osjetljivi lični i poslovni podaci mogu naći na otvorenim mrežama.

"Podaci pokazuju i da u vremenu ozbiljne krize sajber kriminal predstavlja aktivnost čiji obim ima dvocifreni rast, kao što je to u ostalom i slučaj sa svim ostalim nelegalnim aktivnostima. U tim uslovima i efekti sajber kriminala postaju sve ozbiljniji za pojedince, preduzeća, pa i za Vlade. Zato je potrebno podići svijest kako građana tako i nadležnih institucija o tome koliki je značaj uspostavljanja stabilne infrastrukture kojom ćemo zaštititi sajber prostor", kazala je Pejanović – Đurišić.

I Vlada Crne Gore, kako je navela, suočava se sa potrebom dodatnog angažmana u pravcu uspostavljanja dobrog zakonodavnog okriva sa ciljem postizanja veće bezbjednosti. Ona je dodala da je jasno da nacionalne strategije i politike sajber odbrane ne mogu ni izdaleka biti dovoljne imajući u vidu činjenicu da je riječ o izazovima koji imaju globalni karakter.

"Ministarstvo odbrane je u prethodnom periodu sa NATO partnerima dinamiziralo saradnju na polju sajber odbrane polazeći od usvojenog strategijskog koncepta fokusiranog na razvijanje sposobnosti država članica da koordinirano preveniraju, detektuju, odbrane se i oporave od eventualnih sajber napada", kazala je ona i dodala da je program "Nauka za mir i bezbjednost "namjenski osmišljen za Crnu Goru, BiH i Makedoniju.

Pejanović – Đurišić je istakla i da se Crna Gora suočava sa problemom finasiranja projekata koji zahtjevaju i visok nivo ekspertskih znanja.

Generalni direktor Microsofta za 24 zemlje centralne i istočne Evorpe Takijo Hirano naveo je da je sajber bezbjednost postala veoma važna tema u poslednjih šest mjeseci u agendama mnogih Vlada. Kako je kazao i svijest o tom problemu podignuta je na veći nivo u prethodnih par godina.

Direktor te kompanije za Crnu Goru Oliver Obradović dodao je da je u vremenu kada se trči za informacijama i kada je Internet ušao u svaku oblast ljudskog djelovanja prirodno je da postoje pojedinci i organizovane grupe koji žele da informatičke resurse stave u funkciju nelegalnog sticanja protivpravne koristi, širenja informacija, bespravno korišćenje autorskih prava intelektualne svojine.

"Internet je idealno mjesto za njihovu komunikaciju i kolaboraciju i tehnike kojim se služe na internetu omogućavaju im relativno bezbjednu komunikaciju. Pravi efikasan način odgovora na prijetnje visokotehnološkog kriminala je dobar regulatorni okvir, adkevatni institucionalni i tehnički kapaciteti, međunarodna saradnja, a naročito bolja saradnja državnih organa i privatnog i javnog sektora", istakao je Obradović.

Ministar za informaciono društvo i telekomunikacije Vujica Lazović kazao je da se države trude da izgrade nacionalne odbranbene mehanizmem i intenziviraju regionalnu i međunarodnu sradnju u toj oblasti.

On je naveo i da je Crna Gora donijela niz zakona i regulativa kojom se uređuje funkcionisanje, poslovanje i bezbjednosti sajber prostora. U okviru tog ministarstva osnovan je i Odsjek za borbu protiv računarskog kriminala i da su do sada učestvovali u rješavanju brojnih incidenata.

Bonus video: