U subotu Sat za planetu Zemlju

"Gašenjem svih svjetala koja u tom momentu nijesu prijeko potrebna, preduzima se korak u borbi protiv klimatskih promjena"
3 komentar(a)
Ažurirano: 20.03.2013. 14:45h

Nevladina organizacija Green Home i Ministarstvo održivog razvoja pozvali su građane da u subotu isključivanjem bar jednog svjetla koje im ne bude potrebno, na sat daju doprinos očuvanju planete.

Iz NVO Green Home i Ministarstva kazali su da će se Sat za planetu obilježiti gašenjem svjetala na mostu Milenijum u Podgorici, u subotu u 20.30 časova.

"Pozivamo građane, lokalne samouprave, institucije, privredne subjekte i nevladine organizacije da uzmu učešće u Satu za planetu, tako što će gašenjem svjetala na nekom od svojih objekata, prostorija ili poslovnica u subotu od 20.30 do 21.30 časova, doprinijeti očuvanju životne sredine”, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva i NVO Green Home kazali su da će se stotine miliona ljudi u više od 135 država ujediniti kako bi odali poštovanje planeti, time što će ugasiti svjetla na jedan sat.

"Gašenjem svjetala na mostu Milenijum u saradnji sa Glavnim gradom Podgorica, prostorijama Ministarstva i Green Home-a, Telekoma, Telenora, ETG grupe, Uniqa neživotno osiguranje, a vjerujemo i šire, Crna Gora će se iznova pridružiti ovom najznačajnijem globalnom događaju posvećenom borbi protiv klimatskih promjena”, navodi se u saopštenju.

Pored gašenja svjetala na sat, ove sedmice održava se i niz ekoloških radionica u 40 osnovnih skola u 12 gradova u Crnoj Gori, što predstavlja najveću sihronizovanu ekološko-edukativnu kampanju u državi posvećenu očuvanju životne sredine i klimatskim promjenama.

"Gašenjem svih svjetala koja u tom momentu nijesu prijeko potrebna, preduzima se korak u borbi protiv klimatskih promjena, ohrabruju sugrađani da učine isto, i pomaže se u jačanju globalne odlučnosti da ostvarimo ulogu čuvara planete koju ostavljamo budućim generacijama", kaže se u saopštenju.

Bonus video: