Povratak kući: Šesti kontingent Vojske CG stigao iz Avganistana

Ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić smatra da će stečena iskustva u Avganistanu biti dragocjena u procesu izgradnje kapaciteta vojske
255 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 19.03.2013. 16:58h

Crnogorski vojnici koji su u sklopu šestog kontingenta boravili u ISAF Misiji u Avganistanu, vratili su se u Crnu Goru, a ministar odbrane Milica Pejanović Đurišić kazala je da su uspješno ispunili sve zadatke i očekivanja.

U šestom kontingentu bila su 34 vojnika.

Na svečanom dočeku, Pejanović Đurišić vojnicima je poželjela dobrodošlicu, nakon, kako je ocijenila, uspješno obavljene Misije u Avganistanu.

“Želim da vam odam priznanje za uspješno obavljene zadatke, i zadovoljstvo mi je što mogu da konstatujem da ste ih ispunili sve, kao i očekivanja definisana prije vašeg odlaska”, rekla je ona.

Pejanović Đurišić je kazala da nema dileme da je uspjeh u realizovanju zadataka u Misiji doprinos većem ugledu u međunarodnoj zajednici kako Vojske tako i države, koja, kako je navela, postaje sve stabilniji partner u sistemu kolektivne bezbjednosti.

“Vaše angažovanje tokom proteklih šest mjeseci i izuzetno zahtjevnog zatvaranja baze Panonije i način na koji ste se suočili tim novim izazovima, čini nas sve ponosnim”, kazala je ona.

Pejanović Đurišić smatra da će stečena iskustva u Avganistanu biti dragocjena u procesu izgradnje kapaciteta vojske.

Ona je dodala da je raduje da su crnogorski vojnici rame uz rame sa onima iz država članica NATO–a realizovali i najkompleksnije zadatke.

“Učešće u ovoj i ostalim misijama i operacija pokazauje riješenost Crne Gore da bude aktivan učesnik u uspostavljanju kolektivne bezbjednosti i da doprinosi uspostavljanju i održavanja mira i rješavanja kriznih situacija na globalnom nivou”, kazala je Pejanović Đurišić.

Ona je poručila da je Crna Gora spremni da u narednom nivou kroz ISAF Misije nastavi, da u skladu sa svojih kapaciteta, učestvuje u stabilizaciji prilika u Avganistanu.

Komandant šestog kontigenta Hajrudin Đerekarac kazao je da je prije 188 dana obećao da će svaki pojedinac svojim sposobnostima, hrabrošću i viskim profesionalizmom, odgovoriti zadatku i u svakoj situaciji biti najbolji reprezent Vojske Crne Gore.

„A da će poštovanje kulture, tradicije i običaja svih u multinacionalnom okruženju biti najbolji ambasadori Crne Gore i njene kulture, i to smo u potpunosti ostvarili“, kazao je on.

Galerija

Bonus video: