Q bakterija: Ovce jagnje mrtve mladunce

Preduzete su sve potrebne mjere i nema nikakvog razloga za paniku, kazao je veterinar Vladimir Terzić
807 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 19.03.2013. 21:21h

Ovce poznatog stočara iz poddurmitorskog sela Javorje Veljka Stijepovića već danima jagnje mrtve mladunce.

Uzrok nevolji je, kako je Stijepović kazao “Vijestima”, Q bakterija koja je pronađena kod ovna koji je oplodio ovce, a koji je, nakon nalaza veterinara, izolovan.

Veterinar, dr Vladimir Terzić, kazao je da su na gazdinstvu Stijepovića boravile veterinarska i epidemiološka inspekcija i potvrdio da je kod ovna konstatovana Q groznica.

“Preduzete su sve potrebne mjere i nema nikakvog razloga za paniku. Štale su dezinfikovane, a uginula stoka je neškodljivo zakopana. Goveda na gazdinstvu su i do tada bila u zasebnim objektima.

Članovi porodice poučeni su da što manje njih dolazi u kontakt sa životinjama jer se bolest može prenijeti kako sa životinje na životinju, tako i na ljude”, kazao je “Vijestima” Terzić.

Stijepović je kazao da dugo nije znao u čemu je problem, jer je, kako je rekao, bilo jezivo gledati mrtvorođenu jagnjad.

“Sve je teklo normalno do početka jagnjenja. Ovce i sedam ovnova do snijega su normalno pasle. Štale i torovi niti bolje niti gore od ostalih stočara. Poučen prošlogodišnjim iskustvom, kada je bilo ovakvih problema, ali u znatno manjoj mjeri, obavio sam sve preventivne mjere.

Veterinar je dao injekcije protiv unutrašnjih parazita, trovanja, metilja, šuge, šepavosti... Dakle, sve moguće preventive sam obavio, izlažući se dodatnim troškovima. Hranjene su isključivo sijenom sa naših livada, a tek pred jangjenje prihranjivane kukuruzom. I onda počeše problemi koji su mi više nego desetkovali priraštaj.

Od 150 očekivao sam jagnjenje 140 ovaca i od početka sve krenu naopako. Kako se koja jagnji izbaci mrtav plod. Da bude još teže, gotovo 90 odsto ovaca se obliznilo. I jutros su rođena tri mrtva jagnjeta. Do sada je 48 ovaca ojagnjilo 73 mrtvih mladunčadi. Oko 40 je ojagnjilo zdravu jagnjad, a ostale tek treba da se ojagnje.

Neka bude šta bude”, kazao je Stijepović, domaćin petočlane porodice kojoj je stočarstvo jedina egzistencija.

“Šta je tu je. Najvažnije je da mi je porodica zdravo. Ostalo će se nekako nadoknaditi. Nikad mi ništa nije lako palo, navikao sam”, rekao je Stijepović, koji ima stado od 150 ovaca i rekorder je na području opštine.

On je kazao da “i danas kod stočara važi pravilo da se ovan nabavlja iz buljuka drugih stočara, sa drugih prostora”.

“Tako je bilo i sa ovim koji je odmah stavljen u karantin i do daljih uputstava ostaće tamo. Kako god nadležni odluče, za njega nema mjesta u mom buljuku”, kazao je rezignirano Stijepović.

Nema kontakta sa kravama

Stijepović je rekao da se dosta ovaca, koje su prve ojagnjile mrtvu jagnjad, zajalovilo, jer nije bilo jagnjadni da posisaju mlijeko.

“Kasnije sam zdravu jagnjad dovodio do tih ovaca i ona su dojila pa su ovce spašene u smislu naredne oplodnje. Makar tog problema više nemam.

I više ih ne grupišem u zajedničkoj štali, već sam ih podijelio po manjim objektima na gazdinstvu. U jednom od njih, potpuno odvojene i bez ikakvog kontakta su i krave”, rekao je Stijepović.

On je rekao da je u stalnom kontaktu sa veterinarom Terzićem i da striktno poštuje instrukcije i uputstva koja dobija od Republičke veterinarske inspekcije.

Galerija

Bonus video: