UNESCO daje novu šansu za Kotor

Na nama je da li ćemo konačno početi sa održivim razvojem, kaže Jokić
401 pregleda 2 komentar(a)
Gospa od Škrpjela, Foto: Siniša Luković
Gospa od Škrpjela, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 30.06.2018. 13:26h

Status Kotora na UNESCO listi svjetske baštine je nepromijenjen, ali Crna Gora mora da odluči da li će u budućnosti da prati uputstva u zaštiti jedinstvene univerzalne vrijednosti tog područja ili će prostor Boke nepovratno da uništi, ispiše se iz reda civilizovanih naroda i upiše u red varvara, kazao je “Vijestima” Vladimir Jokić, prvi čovjek kotorske Opštine.

UNESCO Komitet za svjetsku baštinu je prije dva dana, na 42. sjednici, donio odluku o zaštićenom području Kotora.

Od Crne Gore je, pored ostalog, zahtijevan nastavak moratorijuma na gradnju, odustajanje od predloženog projekta žičare i donošenje planske dokumentacije.

Obrazlažući razloge za napuštanje projekta žičare, iz UNESCO-a navode da će tako biti spriječen bilo kakav negativan uticaj na “izvanrednu univerzalnu vrijednost dobara”.

"Činjenica je da status Kotora na UNESCO listi nije promijenjen, kao i da Komitet zajedno sa ostalim tijelima visoko cijeni izuzetnu univerzalnu vrijednost zastićenog područja. Odlukom je predviđeno da u septembru u Kotor dođe reaktivna misija UNESCO koja treba da da ocjenu stanja na terenu. Upravo je to trenutak kada treba definisati sve naredne korake koji treba da se preduzmu kako bi sačuvala univerzalna vrijednost područja i da se otvori prostor za dalji razvoj koji neće ni na koji način ugroziti ono što nam je ostalo u nasljeđe”, kazao je Jokić.

Ovo bi, dodaje on, mogao biti trenutak kada će se u Crnoj Gori promijeniti paradigma djelovanja i kada će se konačno i stvarno započeti sa održivim razvojem.

“UNESCO i Komitet daju uputstva i savjete, a naše je da sami odlučimo kako ćemo postupati”, rekao je Jokić.

Rok za slanje novog izvještaja o stanju očuvanja svih komponenti dobara i sprovođenju traženih mjera je 1. februar 2019.

Zaštita ili nema gradnje

Moratorijum na novu izgradnju i razvoj bi, navode iz UNESCO-a, trebalo održati sve dok ne bude na snazi kompletan paket planskih i zaštitnih mjera.

"Da smo bili pametniji, mogli smo i graditi i razvijati. Pošto smo pokazali da ne umijemo da pametno planiramo prostor, onda zabrana, potrošili smo kredite", komentar je na UNESCO mjeru Biljane Gligorić iz NVO Expeditio.

Bonus video: