Briga o starima: Dalida brine o 25 osoba

"Dalidu gledam kao svoje dijete, posjeti me dva puta nedjeljno, kupi mi šta mi treba, donese lijekove, izmjeri pritisak..."
141 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 18.03.2013. 19:48h

Iako se Podgorica ubraja u gradove sa najstarijim stanovništvom, pomoć starim osobama bez bliže rodbine koja bi se o njima starala nije riješena.

Projektom “Briga o starima”, koji realizuje NVO “Caritas” uz finansijsku podršku te organizacije iz Njemačke i Glavnog grada, ove godine zbrinjava oko 200 korisnika, pedest manje nego lani.

O njima, zbog nedostatka novca, od početka godine umjesto 17 brine deset gerontodomaćica. Početkom januara nastavak projekta, koji je bio obustavljen zbog besparice bio je neizvjestan. Iako je interesovanje starih za tu uslugu udvostručeno, zbog znatno manje angažovanih njegovateljica, kojih je prije dvije godine bilo 31, i broj korisnika se smanjuje.

Da bi zadržali postojeće korisnike, zaposleni su morali da prorijede njihove obilaske, pa ih posjećuju jednom do dva puta nedjeljno, dok se druženje s njima svelo na pola sata do sat.

Dragica Damjanović, 78-godišnja penzionerka, dugogodišnji je korisnik gerontoprograma. Nju svake nedjelje, već sedam godina, obilazi gerontodomaćica Dalida Vukićević. Damjanović je “Vijestima” kazala da živi sama, a noge su je već izdale, zbog čega bi teško mogla bez nečije pomoći.

“Dalidu gledam kao svoje dijete, posjeti me dva puta nedjeljno, kupi mi šta mi treba, donese lijekove, izmjeri pritisak i za mene je to više nego dovoljno”, iskrena je Damjanović. Svoju njegovateljicu, koju naziva “prijateljicom”, kako je dodala, uvijek sa nestrpljenjem čeka, jer usput i popričaju, pošale se, a nerijetko joj pomogne i da se malo dotjera, makar frizuru.

Vukićevićeva je objasnila da trenutno jedna njegovateljica brine o oko 25 starih osoba, te da ih svake nedjelje, koliko im to obaveze dozvole, obilaze, kupe namirnice, lijekove, zakažu ljekarske preglede, pomognu u kući i, nezaobilazno, porazgovaraju s njima.

“Među njima ima i osoba koje svake nedjelje obilazim već sedam-osam godina. To im mnogo znači, navikli su se na moju pomoć i društvo, pa čekaju da ih posjetim, da porazgovaramo, pa i da mi se požale. Uglavnom pomažemo samcima, ali i bračnim parovima kojima porodica nije u blizini ili je nemaju”, kazala je Vukićevićeva. Ona je istakla da sa korisnicima ostvaruje prisan odnos, te im teško padne kad ih neko od njih zauvijek napusti.

“Oni u nama traže prijatelje, pričaju nam o svojim problemima, bolesti, nerijetko zamole da budemo gosti sa svojom porodicom ili pozovu na ručak, slavu, pozovu u svako doba dana. Među njima ima bolesnih i nemoćnih, ali i vrlo vitalnih 80-godišnjaka. Koliko god da je to posao, i mi se vežemo, pa nam, kao da smo im rodbina, teško padne kad se ozbiljno razbole ili kada umru”, navela je Vukićevićeva.

Marko Đelović, direktor “Caritasa”, koji je od januara 2011. preuzeo projekat, objasnio je da pravo na tu pomoć, koja je besplatna, imaju osobe koje su starije od 65 godina, u stanju su socijalne, zdravstvene ili fizičke potrebe i pretežno oni koji žive sami. Gerontodomaćice, kako je dodao, korisnicima pružaju usluge manje medicinske njege - mjerenje pritiska, temperature, nivoa šećera u krvi, opšte njege poput pomoći održavanja lične higijene, pomoći poput nabavke lijekova i hrane, obavljanje administrativnih poslova.

“Korisnici su zadovoljni uslugom, posebno imajući u vidu da im pomažu u njihovom prirodnom ambijentu i okruženju, što je značajna prednost servisa u odnosu, recimo, na domski smještaj”, smatra Đelović.

On se nada da će se broj gerontodomaćica povećati od aprila, kada bi trebalo projekat, kroz formu javnih radova, finansijski da podrži i Zavod za zapošljavanje.

Broj zaposlenih četiri puta manji

Program “Njega starih lica” u Crnoj Gori traje već sedam godina, a do sada je za posao gerontodomaćice obučeno i zaposleno više od 170 žena. U periodu od 2005. do 2013. godine, za program je prosječno godišnje angažovano 130 zaposlenih, ali je do 2010. godine taj obuhvat bio znatno veći.

Znatno smanjenje budžeta u dijelu koji se odnosi na sprovođenje mjera aktivne politike zapošljavanja, kako su ranije kazali “Vijestima” iz Zavoda za zapošljavanje, ograničio je mogućnost realizacije tog programa, te je u 2011. godini zaposleno 52, da bi se u 2012. godini, svelo na 29 osobe.

Galerija

Bonus video: