Policija prati i Fejsbuk da spriječi tuče

Rondović je kazao da su najrizičnija mjesta u gradu, po pitanju prekršaja iz javnog reda i mira, ulice i trgovi
110 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 17.03.2013. 19:18h

Policija ponekad nadgleda i društvene mreže, kako bi spriječila grupne tuče, koje srednjoškolci zakazuju preko Fejsbuka i Tvitera.

Šef Ekspoziture za javni red i mir u Podgorici Ratko Rondović kazao je “Vijestima” da je evidentirano nekoliko zakazivanja tuča preko društvenih mreža.

Pesnice i šamare zamijenio nož >>>

“Evidentan je neznatan broj takvog vida zakazivanja tuča, i uglavnom se odnose na srednjoškolsku omladinu. Policija ne nadgleda društvene mreže u cilju prevencije, osim u slučajevima kada dođe do operativnih saznanja da je evidentiran takav vid zakazivanja tuča. Tad se uz zakonske normative dobijaju potrebni podaci o eventualnim izvršiocima, kao i o pravcu preventivnog djelovanja policije da se nebi dogodilo narušavanje javnog reda i mira”, rekao je Rondović.

On je kazao da su najrizičnija mjesta u gradu, po pitanju prekršaja iz javnog reda i mira, ulice i trgovi.

“Najzastupljenija mjesta izvršenja tih prekršaja su ulice i trgovi. Takvih prekršaja u 2012. godini bilo je 250, što je 63 odsto od ukupnog broja narušavanja javnog reda i mira u Podgorici”, istakao je Rondović.

Dodao je da je u toku prošle godine registrovano ukupno 397 narušavanja javnog reda i mira u glavnom gradu.

“U odnosu na 2011. godinu, kada je bilo 354 narušavanja JRM, u prošloj godini bilježimo 43 više, odnosno uvećanje tih prekršaja od 11 odsto. Povećanje narušavanja je neznatno i nije izazvao uznemirenje građana, kao ni bitno uticalo na bezbjednost”, pojasnio je Rondović.

Od ukupnog broja prekršaja u toku prošle godine, najzastupljeniji oblik narušavanja JRM je fizički napad, kaže on.

“Radi se o cifri od 186 prekršaja, ili 47 odsto od ukupnog broja narušavanja JRM”, istakao je Rondović.

Dodao je da su narušavanja javnog mira u najvećem broju slučajeva izvršena od pojedinaca.

Rondović

“Pojedinci su u 309 slučajeva narušili JRM, što je 78 odsto od ukupno registrovanih narušavanja, sa niskim stepenom bezbjednosnog uznemiravanja građana”, rekao je Rondović.

Istakao je da policija nema saznanja da na teritoriji Podgorice postoje grupe, koje su poznate po nasilničkom ponašanju.

Ipak, u 2011. godini registrovano je 40 krivičnih djela počinjenih od strane 39 maloljetnih lica, dok je u 2012. godini registrovano 129 krivičnih djela počinjenih od strane 97 maloljetnih lica.

Najveći broj krivičnih djela u 2012. godini, počinjenih od strane maloljetnih lica odnosi se na imovinske delikte, čak 104 krivična djela. Broj krivičnih djela iz oblasti nasilja počinjenih od strane maloljetnika u toku 2010, 2011 i 2012. godine je na približno istom nivou i iznosi po godinama u 2010. godini jedanaest, u 2011. godini deset i u 2012. godini trinaest krivičnih djela.

U 2011. godini od jednog maloljetnog lica oduzeto je hladno oružje- nož, koji je sumnja se lice koristilo pri pokušaju izvršenja krivičnog djela. U 2012. godini od dva maloljetna lica oduzete su dvije lovačke puške i protiv njih su podnijete krivične prijave, zbog osnovane sumnje, da su počinila krivična djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Oduzeto više oružja

U prošloj godini, kazao je Rondović, oduzeto je više oružja nego u 2011. ”U toku prošle godine ukupno je oduzeto 63 komada vatrenog oružja. U 2011. 37 komada, to je za 26 komada više u odnosu na predhodnu godinu, što odgovara uvećanju od 42 odsto”, rekao je Rondović.

Dodao je da se od ukupno 63 komada vatrenog oružja 21 odnosi na lovačko naoružanje, koje je oduzeto u sklopu pružanja asistencija lovočuvarskoj organizaciji.

Galerija

Bonus video: