Mještani Vranića: Glavni grad je gluv za naše zahtjeve

“Ovo je katastrofa. Auto mi se deset puta do sada ugasio, a nije mu ni čudo, jer više plivam nego što ga vozim”
171 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 16.03.2013. 15:57h

Brojne kuće u Vranićima i juče su bile poplavljene, dok se voda povukla iz naselja Murtovina, Masline i Zlatica, u kojima su posljednje poplave napravile najviše štete.

U Vranićima su i juče poslijepodne bašte i podrumi kuća bili pod vodom, a pojedinim ulicama jedva se saobraćalo. Sve je plivalo u vodi koja je na pojedinim mjestima bila duboka i pola metra.

U Dalmatinskoj i Ulici Boška Buhe reporteri “Vijesti” vidjeli su jezera u dvorištima kuća, a zbog ogromne gužve trebalo im je pola sata da pređu 300 metara. Pojedini građani ispumpavali su vodu iz dvorišta na ulicu, što je dodatno usporavalo saobraćaj.

Mještani Ulice Boška Buhe tvrde da se, nakon renoviranja ulice, suočavaju s poplavama i nakon najmanje kiše, o čemu su “Vijesti” ranije i pisale.

Više njih smatra da je do velikih poplava došlo jer se ogromna voda “iscijedila” sa brda i zato što su aktivirani brojni izvori, nakon obilnih padavina.

“Nemamo ni jezero, ni rijeku, ni potok, ali ipak danas plivamo u vodi, dok se na svim drugim mjestima povukla. Ovdje bi trebalo izgraditi atmosfersku kanalizaciju i riješiti taj problem. Ali, Glavni grad je gluv na naše zahtjeve”, kazao je jedan od mještana.

Dragica Mišnić sa kućnog praga je razgovarala sa reporterima, jer nije mogla da izađe iz kuće od velike vode.

“Podrum nam je ranije plavio pa smo neke stvari izbacili, a ostalo ćemo kada se voda malo povuče, jer se po ovome ne može ništa učiniti”, kazala je Mišnić.

Ulicom Boška Buhe odjekivale su sirene nestrpljivih vozača, kojima su se često gasile mašine zbog velike vode. Još gore je bilo pješacima.

“Ovo je katastrofa. Auto mi se deset puta do sada ugasio, a nije mu ni čudo, jer više plivam nego što ga vozim”, kazao je Branko Stanišić.

U Maslinama se voda skoro povukla, nakon obilnih padavina koje je donio ciklon Jakša. Građani su juče sanirali posljedice poplava i kopali kanale kako bi se voda povukla sa imanja.

Murtovina i dio Maslina prekjuče su bili najteže pogođeni poplavama, zbog izlivanja Savinog potoka. Ulicama su tekle prave bujice i automobilom se nije moglo proći.

U nekim ulicama i juče je bilo vode, ali znatno manje nego dan ranije.

Gavrilo Vidić čistio je smeće koje je donijela voda, dok je dvorište još bilo poplavljeno.

“Ljudi su bacali smeće u kanale, nijesu ih čistili. Postojala je inicijativa građana da se kanal proširi, ali komšije nijesu dale da im se ponese dio zemlje”, kazao je Vidić.

Na pitanje novinara “Vijesti” da li im je neko nudio odštetu, nakon što je taj dio grada od kraja novembra čak dva puta poplavljen, Vidić je ljutito odgovorio: “A ko, jadan”.

On tvrdi da niko nije ni dolazio da procijeni štetu.

Jedan mještanin pravio je juče kanale oko imanja, kako bi voda u potpunosti otekla.

Meteorolozi su za vikend najavili suvo vrijeme, ali od ponedjeljka opet očekuju kišu.

Nadležni u pripravnosti

Direktor JP “Čistoća” Borislav Đuranović tvrdi da je stanje stabilno, ali da je u pojedinim ulicama ostala veća količina vode.

“Ulice su čiste, voda se povukla, dok u pojedinim ulicama, kao što je Ulica Vasa Bracanovića, ima sporadično malo većih količina vode”, kazao je Đuranović. Tvrdi da su gradska preduzeća dežurala cijele noći i pomagala građanima.

“Obično su zvali radi ispumpavanja vode iz podruma, pročišćavanja kanalizacije...”, kazao je Đuranović. Istakao je da se Savin potok vratio u svoje korito, ali da će gradske službe ostati u pripravnosti.

Voda neće biti za piće do ponedjeljka

Nadležni su juče ponovo saopštili da vodu sa Mareze odrasli ne bi trebalo da piju bez prethodnog prokuvavanja, a djeca nikako. Očekuju da voda neće biti dobra za piće sve do ponedjeljka, nakon što je od četvrtka zamućena. Voda sa svih ostalih izvorišta može se piti.

U vrtićima JPU “Đina Vrbica” djeci je dijeljena flaširana voda. Portparolka Dejana Prelević pojasnila je da je u vrtiću na Koniku voda za piće ispravna, jer je ta ustanova priključena na bunar sa Ćemovskog polja.

Galerija

Bonus video: