"Nema nam druge nego da dreždimo pored barki"

Vlasnici glisera u kotorskom naselju Sveti Stasije ukazali na sve učestaliju krađu motora
57 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 16.03.2013. 15:04h

Novi pokušaj krađe motora sa glisera usidrenih u mandraću u kotorskom naselju Sveti Stasije, izrevoltirao je nekoliko vlasnika, koji su, kako kažu, nemoćni pred tom, sve učestalijom pojavom u Bokotorskom zalivu.

Vlasnici Savo Kaluđerović, Miodrag Kršanac i Dragan Maslovar, čiji su gliseri preksinoć ponovo bili na meti kradljivaca, rekli su da je to “već treći, na svu sreću, neuspješan pokušaj krađe motora”.

“Komšija me je jutros zvao da me obavijesti da je gliser odvezan i odmah sam znao o čemu se radi. Kradljivci su sinoć pokušali da ukradu motore sa četiri glisera. Riječ je o velikim motorima koji su jako skupi. Novi košta oko devet hiljada eura. Osim toga, prilikom krađe, naprave dodatnu štetu, jer otkinu čamac da bi pokušali da ga ukradu i onda, kad vide da ne mogu, ostave ga tako odvezanog, pa čamac pluta i može vrlo lako da se slomi, posebno kada su loše vremenske prilike, kao što je to bio slučaj sinoć”, kazao je Kaluđerović.

Mnogo bi nam značilo kada bi za početak policija češće patrolirala, kazali su Savo Kaluđerović, Miodrag Kršanac i Dragan Maslovar

Prije nekoliko dana je, dodao je on, ukraden motor od 20 konja sa glisera u Dobroti.

“Pred Novu godinu je ukraden motor i jednom našem komšiji. Sreća u nesreći je da imamo velike motore koje, istina, nije nemoguće skinuti, ali je, svakako, teže i treba više vremena za to”, kazao je Kaluđerović.

Kršanac navodi da ne vjeruju da to radi neko od lokalnog stanovništva, već “neko sa strane”.

“Došao sam u situaciju da treba da dreždim pored barke ili da spavam u njoj, napravim neki apartman i da čuvam ono što bi trebalo neko drugi da radi, ko je plaćen za taj posao. Prijavili smo slučaj policiji, ali nas, izgleda, niko ne shvata ozbiljno jer niko ništa ne preduzima. Krađe se dešavaju noću i kada je ružno vrijeme, a na ruku kradljivcima ide i to što su pojedini djelovi naselja u mraku jer se javna rasvjeta pali parcijalno”, kazao je Kršanac.

Maslovar priča da su mu prije dva mjeseca obili brodicu sa motorom „jamaha“.

“Digli su tri šarafa, ali na svu sreću nijesu uspjeli dići motor. Presjekli su konop i pustili brodicu. Našao sam je milju udaljenu. Sreća da nije bilo ružno vrijeme, inače bi se slomila. Ista stvar je bila juče, našao sam otkinut konop, opet nijesu uspjeli dići motor, jer sam poučen iskustvom od prošlog pokušaja krađe, zavario šarafe, tako da nijesu uspjeli u svom naumu”, kazao je Maslovar.

Oni su naveli da imaju nezvaničan podatak da je samo u protekla tri mjeseca na području zaliva ukradeno oko 40 motora.

“U pitanju je, očigledno, biznis, prodaja motora i djelova po znatno nižim cijenama od stvarne. O ovome se do sada ćutalo i mislimo da je vrijeme da se javno kaže, kao i da se konačno nešto preduzme. Mnogo bi nam značilo kada bi za početak policija češće patrolirala, recimo, da naprave krug na svakih sat, čime bi se sigurno poboljšala sigurnost i zaštita naše imovine. Nemoćni smo da bilo šta uradimo, osim da se naoružamo i da stražarimo pored svojih glisera”, poručili su sagovornici “Vijesti”.

Galerija

Bonus video: