U Bijelom Polju i Žabljaku registrovana Q-groznica kod koza, ovaca i goveda

Q-groznica je bolest od koje obolijevaju domaće životinje, a zaražene ovce, koze i goveda su glavni izvori infekcije za ljude
167 pregleda 5 komentar(a)
ovce i koze, Foto: Kingsenglish.info
ovce i koze, Foto: Kingsenglish.info
Ažurirano: 15.03.2013. 13:27h

Na teritoriji Bijelog Polja i Žabljaka od januara do marta registrovana je zarazna bolest Kju (Q) groznica kod koza, ovaca i goveda, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

"Po prijavi vlasnika da su kod životinja primijetili promjene zdravstvenog stanja i povećan broj pobačaja, stručno osoblje Veterinarske ambulante Vet-Sanus, Veterinarske ambulante Bijelo Polje i Veterinarske ambulante Žabljak, izašlo je na teren i na licu mjesta postavilo sumnju da se radi o bolesti Q-groznica", kaže se u saopštenju.

Navodi se da su, radi postavljanja tačne dijagnoze, uzeti odgovarajući uzorci i dostavljeni Specijalističkoj veterinarskoj laboratoriji za laboratorijsko ispitivanje.

Iz tog Vladinog resora preporučili su držaocima koza, ovaca i goveda da ne nabavljaju nove životinje od neprovjerenih dobavljača, da u slučaju kupovine životinja od prodavca zahtijevaju uvjerenje o zdravstvenom stanju životinja izdatu od nadležnog veterinara

Veterinarska uprava, kako je saopšteno, u cilju zaštite zdravlja ljudi, očuvanja stočnog fonda i spriječavanja širenja te bolesti, stavlja pod stalni pojačani nadzor veterinarske službe, područje mjesta Sušica, Kovren i Sipanje u opštini Bijelo Polje i područje mjesta Javorje, opština Žabljak.

"Veterinarska uprava, zajedno sa veterinarskom inspekcijom Uprave za inspekcijske poslove, u saradnji sa terenskom veterinarskom službom u Bijelom Polju i Žabljaku, i Specijalističkom veterinarskom laboratorijom u Podgorici, preduzima dalje mjere u cilju blagovremenog otkrivanja eventualnih novih slučajeva oboljenja, i na suzbijanju i iskorjenjivanju ove bolesti", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Q-groznica je poslednji put registrovana na teritoriji Crne Gore kod životinja 2007. na teritoriji Nikšića

"Da fizički odvoje ovce i koze od goveda, da ukoliko primijete promjene zdravstvenog stanja, a posebno ako dođe do pobačaja, ne koriste termički neobrađeno mlijeko, da čim vremenske prilike dozvole sprovedu mjere uklanjanja ektoparazita i zaštite životinja od krpelja, da izvrše temeljno čišćenje štala u kojima borave ovce, koze i goveda", kaže se u saopštenju.

Njima je preporučeno i da izvrše preventivnu dezinfekciju štala, podova i zidova, prskanjem krečnim mlijekom ili drugim odgovarajućim dezinfekcionim sredstvom, da ograniče ulazak drugim osobama u svoje štalske objekte, osim onima zaduženim za životinje.

Iz Ministarstva su pojasnili da je Q-groznica bolest od koje obolijevaju mnoge domaće životinje, posebno ovce, koze i goveda, a čiji je uzročnik rikecija Coxiella burnetii.

Zaražene ovce, koze i goveda su glavni izvori infekcije za ljude.

Pojašnjava se da se kod ljudi Q-groznica manifestuje naglom pojavom groznice – povišena tjelesna temperatura, najčešće do 40 stepeni, propraćena opštom slabošću organizma, znojenjem, jakom glavoboljom, boli u mišićima i grudima, kašljem i mučninom.

"Bolesti su najviše izložene osobe u neposrednoj blizini zaraženih životinja, posebno veterinari, držaoci životinja, radnici u mljekarama i klanicama. Zaraženi materijal se može prenositi i na velike udaljenosti putem vazduha i vjetra", dodaje se u saopštenju.

Q-groznica je poslednji put registrovana na teritoriji Crne Gore kod životinja 2007. na teritoriji Nikšića.

"Ovo oboljenje se redovno javlja u zemljama regiona, u vidu sporadičnih slučajeva ili većih ili manjih epidemija, što ovoj bolesti daje endemični karakter na Balkanu".

Bonus video: