Počeo ribolovni zabran na Skadarskom jezeru

Služba zaštite pozvala i građane da prijave nelegalni ribolov i sve aktivnosti koje smatraju nedozvoljenim i neprimjerenim
0 komentar(a)
Skadarsko jezero, Foto: Luka Zeković
Skadarsko jezero, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.03.2013. 12:50h

Ribolovni zabran u Nacionalnom parku Skadarsko jezero, na sve vrste riba izuzev jegulje, počeo je 15. marta i trajaće do 1. juna, zbog sezone mrijesta.

Kako su saopštili iz tog parka Služba zaštite će zbog toga intenzivnije obavljati kontrole. Oni su pozvali i građane da prijave nelegalni ribolov i sve aktivnosti koje smatraju nedozvoljenim i neprimjerenim na dežurni broj 067/344-356.

"Ističemo da će svi oni koji love ribu i druge vodene životinje za vrijeme lovostaja ili u vodama u kojima je lov zabranjen biti kažnjeni novčanom kaznom ili zatvorom do šest mjeseci, kao i oduzimanjem ulova i sredstava za ribolov, shodno odredbama Krivičnog zakonika", navodi se u saopštenju.

Zakonom je predviđena kazna zatvora do tri godine za osobe koje love ribu ili druge vodene životinje eksplozivom, električnom strujom, otrovom, sredstvima za omamljivanje ili na način koji šteti razmnožavanju životinja i kojim se one masovno uništavaju.

Ribolovni zabran definisan je "Naredbom o ribolovnim zabranama, ograničenjima i mjerama za zaštitu ribljeg fonda", koju donosi Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Bonus video: