Konjević negira veze sa centrom iz Bijele

U MUP-u tvrde da su, kada je u pitanju rad Mijajlovićeve javne ustanove, nadležni „samo u dijelu imenovanja članova Upravnog odbora RCUD-a“
4 komentar(a)
Centar za ronioce, Bijela, Foto: Slavica Kosić
Centar za ronioce, Bijela, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 15.03.2013. 18:17h

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore saopštilo je „Vijestima“ da taj resor nema nikakve veze sa Javnom ustanovom „Regionalni centar za obuku ronilaca za podvodno deminiranje, pružanje pomoći, traganje i spasavanje na moru“, (RCUD) u Bijeloj.

Rad te JU, kojom rukovodi bivši policajac i nekadašnji komandir Ronilačke jedinice MUP-a Crne Gore Veselin Mijajlović, već duže je predmet pažnje zbog činjenice da RCUD, koji godišnje dobija više od 350 hiljada eura od poreskih obveznika Crne Gore, a Vlada SAD ga je pomogla sa oko 1,7 miliona dolara donacija, do sada nije odgovorio svom osnovnom zadatku – čišćenju crnogorskog podmorja od neeksplodiranih ubojnih sredstava.

NATO partneri Crne Gore, prvenstveno SAD, zbog toga insistiraju kod crnogorskih vlasti da Mornarica VCG ponovo na sebe preuzme protivminske zadatke, za što su Amerikanci već pružili i konkretnu pomoć MVCG u obuci i tehnici.

„MUP nije osnivač ove javne ustanove. RCUD je civilna organizacija i ne učestvuje u vojnim vježbama. U svom dosadašnjem radu, prema podacima kojima MUP raspolaže, ronioci RCUD-a su razminirali više od dva miliona kvadrata u zemlji i inostranstvu i uklonili preko 120 tona raznih eksplozivnih sredstava, od čega samo iz Bokokotorskog zaliva preko 80 tona. Razminirali su granice Crne Gore sa susjednim državama od protivpješadijskih mina zbog čega je Crna Gora proglašena državom koja je oslobođena opasnosti od protivpješadijskih mina. RCUD je obučio preko 100 profesionalnih ronilaca iz raznih država i oko 500 sportskih ronilaca i izveo preko 130 akcija spasavanja i pružanja pomoći na vodama“, saopšteno je „Vijestima“ iz kabineta ministra Raška Konjevića na pitanje da li se razmišlja o ukidanju RCUD-a, koji ni nakon 10 godina nije ostvario svoju osnovnu misiju – uklanjanje NUBS iz crnogorskog podmorja.

Iz resora ministra Konjevića nije odgovoreno zašto su dopustili Mijajloviću da protivno pravilima, privremeno skladišti neeksplodirana ubojna sredstva izvađena iz mora u garažama ispod Jadranske magistrale u krugu hotela „Park“ u Bijeloj,

MUP tvrdi da su oni, kada je u pitanju rad Mijajlovićeve javne ustanove, nadležni „samo u dijelu imenovanja članova Upravnog odbora RCUD-a“.

Iako je Sektor za vanredne situacije i inspektorat za zaštitu od požara, eksplozija i havarija dio MUP-a, iz resora ministra Konjevića nije odgovoreno zašto su dopustili Mijajloviću da protivno pravilima, privremeno skladišti neeksplodirana ubojna sredstva izvađena iz mora u garažama ispod Jadranske magistrale u krugu hotela „Park“ u Bijeloj, kao i iza potpornog zida u Verigama, gdje je prije nekoliko godina danima neobezbijeđeno stajalo čak 65 tona granata koje je RCUD izvadio iz mora u tom tjesnacu.

Ni riječi o diverzantskim roniocima

Iz resora ministra policije su naveli da „nijesu donosili nikakve odluke“ u vezi sa pokušajima Mijajlovića i RCUD-a da se bave podvodnom arheologijom, kao ni u vezi sa upotrebom resursa te ustanove u svrhe za koje ona nije osnovana.

Iz Konjevićevog kabineta izbjegli su direktan odgovor na pitanje „Vijesti“ zbog čega su MUP-u Crne Gore potrebni „diverzantski ronioci“ koje, shodno svom programu i Statutu, te odluci o osnivanju, takođe školuje RCUD. Diverzantski ronioci inače, izuzetno su ofanzivna komponenta oružanih snaga svake države i u svom sastavu imaju ih samo i isključivo ratne mornarice, a nikako ne i policija.

Bonus video: