Svjetski dan zaštite potrošača: I komšije ispred Crne Gore

Svjetski dan zaštite potrošača ove godine posvećen bezbjednosti proizvoda namijenjenih djeci
143 pregleda 3 komentar(a)
djeca igračke, Foto: Mamasmiles.com
djeca igračke, Foto: Mamasmiles.com
Ažurirano: 15.03.2013. 12:23h

Svjetski dan zaštite potrošača ove godine je posvećen bezbjednosti proizvoda namijenjenih djeci, naročito igračkama.

Obilježava se od 15. marta 1983. godine, od kada je postao važan povod za akciju mobilisanja građana.

Nivo zaštite potrošača se, prema riječima direktorice Centra za zaštitu potrošača (CEZAP) Olge Nikčević, iz godine u godinu povećava, ali tvrdi da inspekcije imaju još puno posla.

"Na zaštiti potrošača treba stalno raditi i stanje se poboljšava i u radu državnih organa, nevladinog sektora, kao i u kvalitetu novih zakona koji se i primjenjuju, ali redovno se desi i ponešto što nas u nekim segmentima vrati na početak", ocijenila je Nikčević, podsjećajući na najnovije probleme sa kvalitetom mlijeka na tržištu.

Za to što je 15. mart izabran za Dan potrošača najzaslužniji je bivši američki predsjednik Džon Kenedi koji je u svom govoru u Kongresu na taj dan 1962. godine istakao svoju viziju o pravima potrošača

Informisanost i edukacija potrošača je u svim zemljama povjerena nevladinom sektoru koji je u Crnoj Gori do sada bio prilično pasivan.

Udruženja iz regiona, naročito Hrvatske i Srbije su izuzetno aktivna i gotovo dnevno ukazuju potrošačima na šta treba da obrate pažnju kada odu u trgovinu i od čega da se čuvaju u određenim radnjama. Redovno rade i kontrole raznih proizvoda na trižištu, u kojima su često otkrivani nedozvoljeni sadržaji ili druge nezakonitosti.

Njima pomaže i evropsko udruženje za zaštitu potrošača a postoje i evropski fondovi za promociju prava potrošača.

Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) organizovala je i trodnevni bojkot kupovine u velikim trgovinskim lancima zato što su nakon povećanja poreza na dodatu vrijednost od dva odsto cijene porasle za 30 procenata. Procijenjeno je da se više desetina hiljada građana odazvalo pozivu za bojkot.

"Potrošači po definiciji uključuju sve nas. Oni su najveća ekonomska grupa koja utiče i na koju utiče skoro svaka javna i privatna ekonomska odluka"

Hrvatska udruženja su prva u regionu koja su podnijela tužbu protiv osam poslovnih banaka u Hrvatskoj zbog valutne klauzule u švajcarskim francima i jednostrane promjene kamatne stope kada je ugovor o kreditu već potpisan.

Za to što je 15. mart izabran za Dan potrošača najzaslužniji je bivši američki predsjednik Džon Kenedi koji je u svom govoru u Kongresu na taj dan 1962. godine istakao svoju viziju o pravima potrošača i to je bio prvi put da se jedan političar bavi tom temom.

"Potrošači po definiciji uključuju sve nas. Oni su najveća ekonomska grupa koja utiče i na koju utiče skoro svaka javna i privatna ekonomska odluka. Ipak, oni su jedna važna grupa čija se mišljenja često ne čuju", rekao je tada Kenedi.

Edukuju roditelje šta je bezbjedno za djecu

Svjetski dan zaštite potrošača obilježiće se ove godine u Crnoj Gori u organizaciji Tržišne i Zdravstveno-sanitarne inspekcije, Uprave za inspekcijske poslove zajedno sa potrošačkim organizacijama CEZAP i ECOM, televizijom Vijesti i projektom Zaštita potrošača i tržišni nadzor koji finansira EU.

U okviru ovogodišnjeg Svjetskog dana zaštite potrošača, a koji će se obilježiti 15. marta sa početkom u 19 časova u Delta City-ju, održaće se program različitih sadržaja posvećen podizanju svijesti potrošača o bezbjednosti proizvoda namijenjenih djeci.

Ovom prilikom posjetioci Delta City-ja neposredno će se upoznati sa korisnim informacija pri kupovini proizvoda za djecu, načinu provjeravanja bezbjednosti igračaka, odjeće i drugih proizvoda za njegu djece kao što su dječija kolica, visoke stolice, hodalice.

Sveobuhvatne informacije za sve one koji kupuju proizvode za djecu pružaće se putem otvorenih diskusija sa ekspertima iz ove oblasti, dijeljenjem flajera, video projekcijama, a pored toga, biće organizovana i animacija za djecu.

Posjetioci će moći da odgledaju dokumentarni film TV Vijesti o pravima potrošaca kao i priloge o pojedinim temama vezanim za prava potrošača.

Svi prisutni će preko Twiter naloga Vijesti moći da postavljaju pitanja.

Večerašnja emisija "Iz Mog ugla" sa Tinom Raičević je takođe posvećena ovoj temi, a gosti su tržišna inspektorka Nada Đurđić, Olga Nikčević iz CEZAP-a, bankarski ombudsman Halil Kalač i Aleksandar Mitrović iz Privredne komore.

Bonus video: