MUP: Situacija pod kontrolom

Tokom dana su, kako se navodi, nadležni državni organi koordinirali radom opštinskih službi za zaštitu i spašavanje
81 pregleda 24 komentar(a)
Podgorica, poplave, Foto: Filip Mandić
Podgorica, poplave, Foto: Filip Mandić
Ažurirano: 14.03.2013. 19:04h

Situacija u Crnoj Gori je pod kontrolom, uprkos velikoj količini padavina u proteklih 24 sata, ocijenio je Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), na osnovu informacija dobijenih od opštinskih službi za spašavanje.

Iz MUP-a je saopšteno da je najozbiljnija situacija sa aspekta ugroženosti od poplava trenutno u Podgorici, odnosno u naseljima Zlatica, Murtovina, Masline, na obali Ribnice u užem dijelu grada i u priobalnom dijelu Skadarskog jezera, kao i u Danilovgradu i Nikšiću.

Tokom dana su, kako se navodi, nadležni državni organi koordinirali radom opštinskih službi za zaštitu i spašavanje, sa predstavnicima Elektroprivrede Crne Gore po pitanju stanja akumulacija Slano, Krupac i Vrtac.

Sektor za vanredne situacije i civilnu bezbjednost je, za potrebe opštine Bar, poslao na upotrebu dvije pumpe za ispumpavanje vode.

"Razmijenjene su informacije sa operativnim centrom 112 Bosne i Hercegovine u vezi sa stanjem akumulacija na Hidroelektrani (HE) Mratinje, kao i sa Službom za vanredne situacije Albanije u cilju definisanja stanja na tri HE na rijeci Drim", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je definisano i angažovanje pripadnika Vojske Crne Gore za potrebe opštine Danilovgrad, kao i policijskih službenika u regulisanju putnog saobraćaja.

Iz MUP-a su poručili da će njihov Sektor za vanredne situacije i civilnu bezbjednost pratiti situaciju na terenu.

Izdali upozorenje

Ministarstvo unutrašnjih poslova - Sektor za vanredne situacije i civilnu bezbjednost, nakon dobijanja izvještaja Zavoda za hidrometerologiju i seizmologiju i shodno situaciji na terenu, danas je uputilo dodatno upozorenje Opštinskim timovima za upravljanje u vanrednim situacijama i Opštinskim službama zaštite i spašavanja, da preduzmu operativne mjere radi zaštite stanovništva i materijalnih dobara na lokalnom nivou, uz angažovanje svih raspoloživih ljudskih i materijalnih resursa.

Naime, podaci o vodotocima u Crnomorskom i Jadranskom slivu pokazuju tendenciju značajnog rasta, dok je nivo Skadarskog jezera u porastu.

Kišne padavine su vrlo intenzivne, a situaciju dodatno usložnjava i maksimalan nivo akumulacija Slano i Krupac, kao i veoma visok nivo akumulacije Vrtac.

Takođe postoji opravdana opasnost i od sniježnih mećava uzrokovanih jakim sjevernim vjetrom u opštinama na sjeveru Crne Gore.

Nakon što je MUP - Sektor za vanredne situacije i civilnu bezbjednost 12. marta uputio dopis opštinskim timovima, današnja informacija ima za cilj da se, navedeni subjekti, shodno svojim nadležnostima, pripreme za eventualno angažovanje raspoloživih ljudskih i tehničkih resursa, a opštinski timovi za upravljanje u vanrednim situacijama za koordinaciju ovih aktivnosti.

Bonus video: