Poplave i u Podgorici: Zlatica i Murtovina najugroženije

Pripadnici Službe zaštite evakuisali su u Murtovini naselju ženu sa djetetom iz kuće, a interevenisali su i u knjižari Karver
513 pregleda 35 komentar(a)
Ažurirano: 14.03.2013. 18:29h

Podgorička naselja Zlatica i Murtovina najteže su pogođena poplavama usljed obilnih padavina, pa su u tim djelovima grada i nadležne službe imale najviše intervencija, saopšteno je na konferenciji za novinare Štaba za vanredne situacije Glavnog grada.

Komandir Službe zaštite i spašavanja Radomir Pješčić, rekao je da je ta služba najviše intervenisala u Murtovini.

„Intervencije oko Savinog potoka u Murtovini bile su učestale, a na pojedinim mjestima je crpljenje vode nemoguće do prestanka padavina", kazao je Pješčić.

Prema njegovim riječima, pripadnici Službe zaštite evakuisali su u tom naselju ženu sa djetetom iz kuće, a interevenisali su i u knjižari Karver.

Pješčić je dodao da je Služba zaštite i spasavanja dopremala vodu centralnom vrtiću u Bloku pet i Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS).

Direktor Javnog preduzeća (JP) Čistoća Borislav Đuranović je kazao da su poplave oko Savinog potoka uzrokovane dijelom zbog toga što su na tom području izgrađeni brojni objekti.

„Prethodnih godina tu su samo bila polja koja su upijala vodu, a sada su tamo postavljene i ograde, ima betonskih površina, pa voda nema gdje da otiče“, rekao je on.

Đuranović je kazao da su sva raspoloživa sredstva tog preduzeća na terenu.

„Saobraćaj oko malog podvožnjaka između Zagoriča i Zlatice je zatvoren, jer u tom dijelu voda ne može da otiče. Kritično je i u Murtovini, gdje se izlio Savin potok“, rekao je on.

Podvodom su kuće Voja Vučevića, Nikole Nikezića, Zdravka Vujadinovića, Pera radičevića, Milike RadojevićaVlada Krkeljića, Predraga Radičevića...ali I mnoge druge do kojih ekipa “Vijesti” od ogromnih količina vode na ulicama nije mogla da stigne.

Video: Tamara Klepić

Ogromne količine vod teku ulicama, a kretanje automobilima Ulicama Franca Rozmana, Mosorskom, Vase Bracanova je gotovo nemoguće.

Kroz ova naselja jedino bezbjedno mogu da se kreću autobusi i kamioni, a u pomoć mještanima su počele da pristižu cistjerne i vatrogasna vozila.

Od ogromnih padavina izlile su se i septičke jame, tako da se Zlaticom, Murtovinom i Maslinama širi nesnosni smrad.

Voda prijeti i vrtiću

Djeca iz vrtića “ Zvončić” u Maslinama jutros su vraćena kućama, jer je usljed kiše koja je tokom čitave noći padala, voda prijetila da dopre u sam objekat. Zbog bezbijednosti djece, poučenim skorašnjim iskustvom u novembru, kada je voda prodrla u hodnike i nekoliko učionica objekta,uprava ustanove odlučila je da se obavjeste roditelji djece, te je već oko podneva, najveći broj djece napustio vrtić.

Kako je “Vijestima” kazao jedan od roditelja djeteta koji pohađa taj vrtić, negdje oko deset časova voda još uvijek nije bila prodrla u učionice, ali su vaspitači bili u panici zbog bezbijednosti djece.

Vrtić u Maslinama, Foto: Vlado Ivanović

“Moje dijete par godina ide u ovaj vrtić i svake godine kad su velike padavine imaju isti problem sa objektom i dvorištem kojeg voda prekrije, sa prvim većim kišama, te je nemoguće dovesti dijete u vrtić. Očigledno da bi se što skorije trebalo pozabaviti tim problemom i naći trajno rješenje”, kazao je roditelj.

PR ustanove Dejana Prelević potvrdila je za “Vijesti”da je većina djece napustila ustanovu do podneva. Ona je saopštila da se direktorica ustanove Nataša Tomović nalazi u vrtiću, te da će u toku dana obavjestiti javnost o eventualnoj šteti, nastaloj u tom objektu.

Djecu mogu povesti u "Poletarac"

Djecu koja borave u vrtiću Zvončić u Maslinama roditelji sjutra mogu smjestiti u vrtić Poletarac 1- na Zabjelu, saopšteno je iz JPU Đina Vrbica.

PR ustanove Dejana Prelević kazala je da je uprava ustanove jutros zbog obilnih padavina, prema sugestijama komandira službe zaštite glavnog grada da Radomira Pješčića obavjestila roditelje da djecu ranije odvedu kući.

Boraveći u objektu“ Zvončić“ u Maslinama, stručni tim nase ustanove je konstatovao da se nivo vode povećava i zbog predostrožnosti, a u cilju bezbjednosti djece, donešena je odluka da ta vaspitna jedinica ne radi sjutra, navela je Prelevic.

Galerija

Bonus video: