Nakon sastanka s ministrom Ivanovićem, mljekari odustali od blokade puteva

Proizvođači milijeka traže povećanje premije za litar mlijeka sa 7 na 10 centi i više subvencije za stočni koncentrat
52 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 14.03.2013. 12:22h

Proizvođači milijeka iz nikšićke i danilovgradske opštine odustali su od planiranih protesta nakon sastanka sa ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petrom Ivanovićem.

Predsjednik nikšićkog Udruženja mlijeka Mlijeko produkt, Slavko Dumnić, kazao je da je dogovoreno formiranje zajedničke komisije koja treba da utvrdi realnu cijenu mlijeka od proizvodnje do trgovine.

"Komisija bi trebalo da okonča rad do naredne sedmice nakon čega će poljoprivrednici prihvatiti izvještaj", rekao je Dumnić.

Prema njegovim riječima, Ivanović je proizvođačima mlijeka kazao da je najveći problem nedostatak novca i najavio da će Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja pokušati da omogući bolje uslove za proizvodnju.

Proizvoači mlijeka bili su najavili blokadu puteva i obustavu isporuka ukoliko do danas ne bude organizovan sastanak sa resornim ministrom koji bi im garantovao pomoć države.

Oni traže povećanje premije za litar mlijeka sa sedam na deset centi i više subvencije za stočni koncentrat koji ne bi trebalo da bude skuplji od 32 centa.

Proizvođači zahtijevaju i izmjenu Vladine Uredbe o kvalitetu mlijeka koje se odnosi na promjenu startne cijene, kao i povećanje premija po grlu sa 80 na 150 eura.

Oni poručuju da je krajnji trenutak za spasavanje farmi koje su ugrožene zbog ljetošnje suše, prošlogodišnjih poplava i najnovije afere sa aflatoksinom.

Galerija

Bonus video: