Protest radnika Boksita: U Podgoricu nismo došli u šetnju, već iz nužde

Nikšićki radnici su predsjedniku Vlade Milu Đukanoviću i ministrima ponovili da ne zaborave šta znači kada rudari počnu da protestuju
13 komentar(a)
Boksiti, Foto: Ivan Petrušić
Boksiti, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 14.03.2013. 12:45h

Iako su planirali da danas održe protest ispred zgrade Vlade, radnicima Rudnika Boksita nije dozvoljeno da do nje dođu.

Ipak, zauzeli su ulicu preko puta odakle su poručili da nijesu došli iz Nikšića zato što im se šeta po Podgorici već iz nužde.

Oni su predsjedniku Vlade Milu Đukanoviću i ministrima ponovili da ne zaborave šta znači kada rudari počnu da protestuju.

Kako je naveo Bojanović, radnici će se ovog puta boriti svim sredstvima da ostvare svoja prava jer su „na rubu egzistencije i na ivici strpljenja“

Nikšićki radnici traže od Vlade da im pozajmi novac za isplatu septembarske i oktobarske plate za šta je potrebno oko 450 hiljada eura.

„Okupili smo se da damo jasan signal Vladi i drugim državnim institucijama da su radnici Rudnika boksita živi.

Došli smo ovdje jer je ovo jedina adresa gdje možemo da se obratimo, jer je Centralno evropska aluminijumska kompanija (CEAC) davno digla ruke od Boksita“, kazao je predsjednik Samostalnog sindikata, Borisav Bojanović.

Kako je naveo, radnici će se ovog puta boriti svim sredstvima da ostvare svoja prava jer su „na rubu egzistencije i na ivici strpljenja“.

Bojanović smatra da su se skupštinski Zaključci od prošle godine sproveli, Boksiti ne bi došli na, kako je rekao, niske grane.

Radnik Miloš Jokić kazao je da je za ostvarenje prava potrebno jedinstvo radnika, kao i da se svi moraju zajedno boriti. On je pozdravio radnike koji nijesu došli sa njima na protest.

Prema riječima radnika, za kupovinu rude zainteresovan je stari kupac, mađarska kompanija Mal, jedna kompanije iz Češke koja traži manju isporuku, a čeka se i na potpisivanje predugovora sa Poljacima kojima bi se isporučilo 60 hiljada tona koliko im je neophodno za tri mjeseca rada.

Bonus video: