Voda sa Mareze nije za piće, djeci ne davati ni prokuvanu

Svi ostali potrošači iz djelova grada koji nijesu navedeni mogu bez problema i bojazni koristiti vodu za piće
66 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 14.03.2013. 18:31h

Tehnički diretor JP Vodovod i kanalizacija, Filip Makrit, kazao je da su sva izvorišta vode za piće u Podgorici, osim Mareze, u skladu sa pravilnikom, i da je kvalitet vode na zadovoljavajućem nivou.

„Stanje na izvorištu Mareza se stalno prati. Svi fizičko-hemijskih parametri, osim mutnoće, su u dozvoljenim granicama“, naveo je Makrit.

On je dodao da vodu, zbog povećane mutnoće, ne treba konzumirari bez prethodnog prokuvavanja.

„Djeci se voda sa Mareze ne smije davati ni prokuvana“, naglasio je Makrit.

On je kazao da se sa Mareze vodom snabdijevaju djelovi grada preko Morče, Donja i Gornja Gorica, Tološi, Cadine, Dahna, Dajbabe, Zabjelo, Pobrežje, Zelenika i Zabjelo.

Makrit je kazao da to JP prati mutnoću vode iz sata u sat.

Portparolka JP "Vodovod" Nataša Novaković saopštila je ranije da su obilne padavine izazvale povećanje nivoa vode na izvorištu Mareza, dok je na ostalim vodoizvorištima na teritoriji Podgorice stanje stabilno.

"Zbog evidentno povećane mutnoće, kao predostrožnost JP 'Vodovod' preporučuje građanima da prije upotrebe izvrše prokuvavanje vode, a da djeci nije preporučljivo davati ni ovako obrađenu vodu za piće. Sa vodoizvorišta Mareza snabdijevaju se potrošači naselja Mareza, Tološi, Blok V i VI, dio grada preko Morače, centar Grada, dio ispod Gorice, Malo Brdo, Stara Varoš, Zabjelo, Pobrežje, Zelenika, Dahna, Dajbabe, dio Zete, Gornja i Donja Gorica.

Svi ostali potrošači iz djelova grada koji nijesu navedeni mogu bez problema i bojazni koristiti vodu za piće iz vodovodnog sistema Glavnog grada", navodi se u saopštenju.

JP "Vodovod i kanalizacija" će učiniti sve da stanje na vodoizvorištu Mareza i kompletan vodovodni sistem Podgorice drže pod kontrolom, a obzirom na obilne padavine, Institut za javno zdravlje i "Vodovod" će nastaviti praćenje parametara vode za piće i o eventualnim promjenama blagovremeno informisati javnost.

U toku je labaratorijska analiza nakon koje će se izdati detaljnije saopštenje.

Murtovina, Foto: Blagoje Vuković

Obilne padavine

U Podgorici u prvoj polovini marta palo je 246 litara kiše, što je 155 odsto od uobičajene količine za mart.

"Prema poslednjim mjerenjima, do sedam sati palo je 85 litara kiše po metru kvadratnom. To je posledica snažnih ciklonskih aktivnosti čiji je centar neposredno uz crnogorsku obalu i usloviće obilne padavine, koje će na sjeveru tokom noći preći u snijeg", rekao je "Vijestima" meteorolog Branko Micev.

Galerija

Bonus video: