Pavićević: Najintenzivnije padavine su prošle

Na području Nikšića u poslednjih 30 sati palo je oko 120 milimetara kiše, nivo rijeke Zete na području Danilovgrada je zabrinjavajući,
175 pregleda 26 komentar(a)
Ažurirano: 14.03.2013. 21:24h

Najintenzivnije padavine su prošle a u večernjim satima treba očekivati njihovo “koliko-toliko” slabljenje, poručio je meteorolog Dušan Pavićević.

Iz Hidrometeorološkog zavoda su kazali da je Morača je kod Vezirovog mosta u Podgorici dostigla vrijednost od 1016 centimetara, dok je rekord iz novembra 1979. godine bio je 1226 centimetara. Sa druge strane, na Zeti, gdje je rekordna vrijednost bila 243 centimetra, vodostaj je već 220 centimetara.

“Treba računati da će padavine polako slabiti i da će dobar dio njih biti u obliku snijega što znači da neće ići u vodotokove, što je jedna povoljna okolnosti u ovoj neprijatnoj situaciji”, objasnio je Pavićević.

Prema njegovim riječima, sjutra će u većem dijelu države biti snijega, ali manjeg intenziteta od onog koji je danas padao u sjevernim i dijelu centralnih predjela. Tokom prvog dijela dana padavine će na jugu biti uglavnom slabije, dok se krajem dana očekuje njihov prestanak. Djelimično razvedravanje Pavićević najavljuje za noć između petka i subote.

Sva Nikšićka jezera puna

Na području Nikšića u poslednjih 30 sati palo je oko 120 milimetara kiše. Prema riječima direktora Hidrometeorološkog zavoda Luke Mitrovića u Nikšićkom polju su visoki vodostaji na svim rijekama, kanalima i jezerima.

“Na Zeti je već vodostaj 220 centimetara, a rekordna vrijednost je 243. Sva jezera su puna, a čak je i Vrtac kao povremena retenzija dostigao vrijednosti od preko 80 odsto popunjenosti. Ima izlivanja nekih vodotoka u donjim južnim dijelovima nikšićkog polja, budoške bare”, rekao je Mitrović.

Iz EPCG su saopštili, da uzimajući u obzir velike dotoke i činjenicu da vodostaj raste dinamikom da se za svakih deset minuta podigne za jedan centimetar, “za očekivati je da u toku noći dođe do prelivanja retenzije Vrtac i izlivanja određene količine vode u zoni kanala Zeta 1, kao i u najnižim kotama Slivlja u zoni kompenzacionog bazena”.

Iz EPCG su kazali da preduzimaju mjere u skladu sa trenutnom situacijom, da će njihove ekipe biti na terenu kako bi kontrolom zatvarača na prelivnim poljima zatvaračnice Vrtac spriječili “poplavni talas u zoni uzvodno od zatvaračnice i ublažili eventualni poplavni talas u zoni nizvodno od nje”.

U Danilovgradu kritično

Nivo rijeke Zete na području Danilovgrada je zabrinjavajući i mještani se plaše da bi uskoro, ako padavine ne prestanu, voda mogla i ugroziti kuće koje su u blizini riječnog korita.

Vlasnici kuća u blizini gradskog mosta se plaše, da bi ako se pusti brana voda mogla da im nanese veliku štetu, jer se Zeta već uveliko izlila iz svog korita.

Zbog velikih padavina velika količina vode je i oko gradskog vrtića.

Jedan od roditelja koji je insistirao na anonimnosti kazao je "Vijestima" da je najmanje što bi uprava tog vrtića mogla da uradi, privremeno zatvaranje vrtića, jer mu se ne može prići.

Direktorica te obrazovne ustanove, Dušanka Ulama nije odgovarala na poziv novinara "Vijesti".

Direktor JP Vodovod, Darko Đuričković kazao je da vodu i Danilovgradu treba prokuvavati zbog zamućivanja izvorišta.

Velika količina vode primjetna je i uz magistralni put Nikšić - Podgorica.

Voda u podrumima

Obilna kiša koja je pala na području bjelopoljske opštine prijeti da pričini nevolje domaćinstvima u prigradskim i gradskim naseljima. Načelnik Službe zaštite Zoran Puletić saopštio je da su dobili veliki broj poziva od građana da prijeti opasnost voda prodre u njihove prostorije.

"Intervenisali smo ondje gdje je bilo potrebno. Zbog povećanog nivoa vodostaja prijetila je opasnost od izlijevanja potoka te su pripadnici Službe zaštite, radnici Komunalnih i nadležnih opštinskih službi bili u stalnoj pripravnosti. Voda je prodrla u podrume i druge prostorije nekoliko domaćinstava te su vatrogasci pomoću pumpi scrpili vodu.Kritično je bilo izlivanje Pavića potoka u Ulici Mojkovačkoj u naselju Medanovići".

U Plavu stabilno

Kiša koja je padala na teroriji plavske opštine uslovila je u velikoj mjeri povećanje vodostaja rijeka u Plavu, Gusinju i Murini, te izlivanju seoskih potoka i nekih rijeka u sva tri mjesna centra. Predsjednik opštine Plav Orhan Šahmanović kazao je, da je trenutno stanje stabilno i ako je došlo do izlivanja na određenim mjestima.

Bar pod vodom

U barskoj opštini brojne ulice su jutros poplavljene, a nivo vode je, usljed obilne kiše, znatno porastao.Zoran Popović iz Hidrometeorološke stanice Bar kazao je da je tokom posljednjih 12 sati na teritoriji Bara palo 77 litara kiše, a od toga proteklih šest sati bilo je 52 litra po kvadratnom metru.

Upozorenje iz MUP-a: Pripremite se za vanrednu situaciju >>>

Izmjereni su i udari vjetra koji su dostizali brzinu od oko 140 kilometara na sat.

Ekipe Komunalnog preduzeća angažovane su u cijelom gradu – na dionici od autobuske stranice u Sutomoru do hotela Sozina, od mosta Željeznice prema Mimozi u Šušanju, a stanje je, kako su iz tog preduzeća naveli, normalizovano kod Biskupade i tamo je dežurna ekipa.Druga dežurna ekipa pokušava da produva šahte na bulevaru, kod restorana Berlin, kako bi sa te dionice otekla voda.

Područje Crmnice je bez struje, kao i pumpe u Orahovom polju, pa je otežano vodosnabdijevanje viših zona u Sutomoru

Kod servisa Šćekić poplavljeno je, kako je kazao, pet kuća.

[GALERIJA] Pod vodom >>>

Vojvodić navodi da mještane Polja brine i to što se voda sa visočijih zona, iznad magistrale, miješa sa kanalizacijom i izliva po putevima i livadama, pa pored poplave strahuju i od zaraze.Putevi su oštećeni, na brojnim mjestima je palo drveće, a problem, smatraju u Polju, otežava to što su zbog gradnje novih objekata zatvoreni mnogi odvodi i kanali.

I bolnica bez struje

U Baru su bez struje bolnica, Stari Bar, Baukovo i Belveder, jer se zbog nevremena pokvario dalekovod sa kojih se napajaju.“Zbog obilnih padavina koje su zadesile Barsku opštinu, došlo je do kvara na dalekovodu Stari Bar-Bolnica. Bujica je jutros odnijela temelj dalekovodnog stuba pa je taj dalekovod morao biti isključen radi opravke stuba”, saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore.Oni su zamolili potrošače za razumijevanje i naveli da će ekipe Elektrodistribucije Bar učiniti sve kako bi se u najkraćem roku uspostavilo uredno napajanje potrošača toga dijela Opštine.

Masline, Murtovina i Zlatica pod vodom >>>

30 cm novog snijega na Žabljaku

Sa blizu 30 santimetara novog, uprkos skorom proljeću, snijega je na Žabljaku premašio ukupnu visinu od jednog metra. Najnovije nevrijeme vratilo je je stanovništvo u vrijeme februarskih intenzivnih padavina i u značajnoj mjeri pokvarilo sve što je tokom marta urađeno na normalizaciji stanja.

U srijedu se moglo vozilima prema svim selima izuzev Male Crne Gore, Tepaca, Brajkovače, Pašinog polja, Okruglice, Novakovića i Merulje. U četvrtak svugdje novi sloj snijega, dovoljan da još neka sela ponovo postanu nedostupna a prema nekim otežano ili jedino sa terenskim vozilima.

Radenko Radulović, direktor Komunalnog preduzeća koje se bavi održavanjem lokalne putne mreže kaže da će prema selima, po ko zna koji put ove zime, krenuti sa smirivanjem vremena.

"Naši snjegočistači sada djeluju na gradskim ulicama i parkinzima. Snijeg pada i obavezuje na neprekidan rad ali problem zadaju pojedini građani koji automobile ostavljaju na ulici i ometaju rad snjegočistača. Stoga apel da na posao dolaze bez vozila čime će doprinijeti našem efikasnijem radu",kaže Radulović.

U pogonu su i snjegočistači subjekata koji održavaju magistralne i regionalne saobraćajnice. Kako saznajemo, prohodno je u svim pravcima. Kratak prekid saobraćaja koji je trajao oko pola sata dogodio se jutros oko 07,30 časova zbog slijetanja usovi kod tunela Ivica, iznad sela Grabovica. Putem od mosta na Tari prema Mojkovcu zabranjen je saobraćaj kamionima sa prikolicom i šleperima. Prema Pljevljima saobraća se normalno.

Normalno je i snadbijevanje strujom i vodom. Sve ustanove i kolektivi proveli su uobičajen radni dan a blagovremeno su pristigli kontigenti roba široke potrošnje.

Bez veće štete na Cetinju

Obilne padavine, koje su tokom prošle noći i jutra registrovane na gradskom i ruralnom području Prijestonice Cetinje, za sada nijesu uslovile veću štetu, saopšteno je iz gradske uprave.

Detalj sa Cetinja

Portparol Prijestonice Miloš Prelević kaže da su nadležne ekipe intervenisale u više navrata, da su pripadnici vatrogasne jedinice od sinoć na dežurstvu, a pri intervencijama im pomažu i članovi drugih javnih preduzeća i službi.Usljed velike količine vode, za saobraćaj je zatvoren podvožnjak u ulici Novice Cerovića- kazao je Prelević.

Ukoliko kiša nastavi da pada ovim intezitetom, brigu Prijestonici moglo bi da zada stanje na Rijeci Crnojevića. Naime, kako je tokom noći došlo do rasta nivoa Rijeke Crnojevića i Skadarskog jezera, članovi Službe zaštite i spašavanja, iz predostrožnosti, od jutarnjih sati prisutni su u Rijeci Crnojevića. Inače, prema podacima iz Hidrometeorološkog zavoda Crne Gore - stanica Cetinje, u posljednja 24 časa izmjerena količina padavina iznosila je 195,7 litara po metru kubnom.

Kiša i jugo stvorili probleme Tivćanima

Velike količine padavina i jak južni vjetar najviše problema su, po običaju, pričinili mještanima Krtola.

Kao i prilikom svake veće kiše, trasa lokalnog puta Tivat-Radovći u Solilima u dužini od nekoliko stotina metara, bila je poplavljena jer su se na cestu izlili obližnji odvodni kanali. Ovaj problem inače, prisutan je već godinama i svi apeli mještana Krtola upućeni nadležnima u Opštini Tivat da se on kbalitetno riješi, do sada su ostali su bez efekta. Tako su i zbog poplave na jedinoj drumskoj sabraćajnici koja Krtole i čitavo poluostrvo Luštica spaja sa ostatkom Boke morali intervenisati pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva “Krtoli” iz Radovića.

Na putu za Krtole

Prema riječima zamjenika komandira Špira Đurišića, osam krtoljskih vatrogasaca sa dva protvpožarna vozila i jednim džipom, juče su mještane prevozili sa jedne na drugu stranu poplavljenog puta. Sa dijela poplavjene ceste na kojoj je na pojedinim mjestima bilo i vise od tridesetak centimetara vode, vatrogasci su ujutro izvukli i autobus hercegnovskog “Blue Linea” koji je prevozio đake iz Krtola za Tivat.

Za razliku od puta za Radoviće, u širem području Tivta gdje je za protekla 24 sata palo 54 litra kiše po metru kvadratnom, nije bilo većih problema. Teškoće su samo u jutranjim satima imali vozači koji su prolazili obalnim putem u Donjoj Lastvi koji je mjestimično bio potopljen zbog velikog plimnog talasa i valova nošenih jugom, a slično je bilo i u dijeli gradske marine Kalimanj.

Povukla se voda koja je preplavila Stari grad Kotor

Zbog obilnih padavina, voda koja se kasnije povukla, preplavila je jutros prostor ispred ulaza , kao i trgove i ulice Starog grada, pa je prolazak bio otežan. Zbog toga na ulazu u Stari grad i ispred zgrade Opštine postavljene su metalne platforme.

Pristup Starom gradu preko Gurdića zbog velike količine vode takođe je bio nepristupačan.

Iz Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora saopšteno je da je bez obzira na velike padavine, situacija na području kotorske opštine stabilna, te da je jedina neprohodna dionica ona u mjestu Odoljen, u Pržicama. gdje je zbog neobezbijeđenog iskopa došlo do stvaranja klizišta, pa je taj put zatvoren.

Petrovac zatrpan crvenim muljem

Bujični potok je je u cik zore prodro u kuću porodice Kopitović i pekaru Diki, u centru Petrovca kod Doma zdravlja, noseći sa sobom kamene stijene, zemlju i materijal sa okolnih gradilišta, uništivši kompletan namještaj.

Veliko nevrijeme praćeno obilnim padavinama koje je tokom cijele noći s i dana bjesnilo Budvanskom rivijerom, najviše problema donijelo je mještanima Petrovca i Buljarice, gdje su su se bujični potoci izlizi iz svojih korita, pa su gradskim ulice bile pretvorene u prave rijeke.

A slika Petrovca, nakon što su padavine oko podne donekle „stišale" je bila više nego sablasna. Gomile zemlje , pisjeka i kamenja, čak i povećih stijena završile su na gradskim ulicima, a gotovo cijeli grada bio je zatrpan crvenim muljem sa gradilišta na kojima niču nove stambene zgrade.

Dodatno upozorenje opštinskim timovima

Sektor za vanredne situacije i civilnu bezbjednost je, nakon dobijanja izvještaja Zavoda za hidrometerologiju i seizmologiju i situacije na terenu, uputilo dodatno upozorenje Opštinskim timovima za upravljanje u vanrednim situacijama i Opštinskim službama zaštite i spašavanja.“Da preduzmu operativne mjere radi zaštite stanovništva i materijalnih dobara na lokalnom nivou, uz angažovanje svih raspoloživih ljudskih i materijalnih resursa”, dodaje se u saopštenju MUP-a.

Podaci o vodotocima u Crnomorskom i Jadranskom slivu, kako se navodi, pokazuju tendenciju značajnog rasta, dok je nivo Skadarskog jezera u porastu.“Kišne padavine su vrlo intenzivne, a situaciju dodatno usložnjava i maksimalan nivo akumulacija Slano i Krupac, kao i veoma visok nivo akumulacije Vrtac. Postoji opravdana opasnost i od sniježnih mećava uzrokovanih jakim sjevernim vjetrom u opštinama na sjeveru Crne Gore”, kaže se u saopštenju.Sektor za vanredne situacije i civilnu bezbjednost je, kako navode iz MUP-a, u utorak uputio dopis opštinskim timovima.Današnja informacija, kako senavodi, ima za cilj da se ti subjekti, shodno svojim nadležnostima, pripreme za eventualno angažovanje raspoloživih ljudskih i tehničkih resursa, a Opštinski timovi za upravljanje u vanrednim situacijama za koordinaciju aktivnosti.

Pozivamo čitaoce da nam šalju fotografije iz gradova širom Crne Gore na kojima su zabilježene današnje vremenske nepogode. Fotografije možete poslati na - reporter@vijesti.me

Galerija

Bonus video: