Radunović: Kolašinci neće morati da idu u Podgoricu na liječenje i kontrolu

On je objasnio da će pacijenti ubuduće i za neke visokospecijalizovane pretrage neće morati u Podgoricu
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.03.2013. 18:04h

Daljim reformskim procesima zdravstvenog sistema, to jest, integracijom bolnica i domova zdravlja u zdravstvene centre na području Crne Gore, biće značajno unaprijeđena zdravstvena zaštita građana.

To je saopšteno tokom radne posjete Kolašnu ministra zdravlja Miodraga Radunovića i direktora Fonda za zdravstveno osiguranje Kenan Hrapović. Oni su se sastali sa direktorkom kolašinskog Doma zdravlja Dragicom Popvic i predsjednikom Opštine Darkom Brajuškovićem, a nakon sastanka konstatovano je da je primarna zdravstvena zaštita na područu te opštine izuzetno kavlitetna i unaprijeđena.

"Ništa od usluga koje kolašinski Dom zdravlja sada pruža neće biti uskraćeno time što je ta ustanova u procesu integracija dotada KC Podgorica. Usluge će biti unaprijeđene kroz novu dijagnostičku proceduru, kao i novi kadar. Daljim reformskim procesima približavamo specijalističko konzilijarnu zdravstvenu zaštitu pacijentima. Zbog specijalsitičkih pregleda, dijagnostiku, liječenje ili kontrolu Kolašinci neće morati da idu u Podgoricu, već će specijalisti dolaziti njima" obećao je Radunović.

On je objasnio da će pacijenti ubuduće i za neke visokospecijalizovane pretrage neće morati u Podgoricu, već će uzorke davati u domovima zdravlja, gdje će im stizati i rezulatati. Ministra zdravlja je kazo novinarima da je tender za laboratorijsku opremu uređen i sproveden, pa se čeka odluka komisije za javne nabavke.

"Cilj nam je bio dobijemo dva tri svejtska imena koja će pokriti i standardizovati laboratorije na teritorij cijele Crne Gore. Želimo da napravi o integrativan laboratorijski sisten na nivou cije države i, vjerujm, kada to završimo da ćemo i taj segment zdravstvene zaštite imati na višem nivou" rekaa je Radunović.

Na sastanku sa direktorkom i ljekarima kolašinskog Doma zdravlja razgovaralo se i o kadrovskom unapređenju te ustanove. Kako je ministra kazao, Kolašin je postao mjesto gdje ljekari rado dolaze. Uskoro će, najavio je on, u tom gradu specijaliziaciju obavljati pedijatar i internista.

Radunović i Hrapović posjetili su i Mojkovac i sastali se sa predsjednikom Opštine Dejanom Medojevićem i direktorkom tamošnjeg Doma zdravlja dr Ikonijom Minić.

Telekom donirao dva vozila

Crnogorski "Telekom" donirao je dva sanitetska vozila Zavodu za hitnu medicinsku pomoć. Vozila marke Dacia Logan, vrijedna oko 34 000 eura koristiće se za službi hitne omoći hitne pomoći u Kolašinu i Žabljaku , a po potrebi i na teritoriji drugih jedinica Zavoda. Uručivanju te donacije donacije prisustvovali su Radunović i direktor Zavda za hitnu medicinsku pomoć Saša Stefanović.

Izvršni direktor" Telekoma" Rudiger Šulc kazao je da "donacija sanitetskih vozila još jednom još jednom pokazuje brigu i posvećenost ove kompanije građanima i oblasti zdravstva". On je naglasio da se posebno raduje što će na ovaj način pomoć stići onima kojima je i najpotrebnija. Nastavićemo aktivno da pružamo da pružamo podršku zajednici, čiji smo dio, kao i da poboljšamo kvalitet života crnogorskih građana" kazao je Šulc.

Galerija

Bonus video: