Grbović: Mišljenja međunarodnih eksperata za efikasnije zdravstvo

Skup su organizovali SZO i Ministarstvo zdravlja u kontekstu realizacije sporazuma o dvogodišnjoj saradnji
94 pregleda 0 komentar(a)
Mensud Grbović, Foto: Arhiva Vijesti
Mensud Grbović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 13.03.2013. 11:31h

Razmjena mišljenja sa međunarodnim ekspertima pomoći će Crnoj Gori da njen zdravstveni sistem bude efikasniji, rekao je pomoćnik ministra zdravlja Mensud Grbović.

On je na skupu "Upravljanje finansiranjem u zdravstvu kao podrška reorganizaciji pružanja usluga baziranoj na zdravstvenim centrima" kazao da je Crna Gora napravila prve korake u promjeni zdravstvenog sistema donošenjem Strategije bolničke zdravstvene zaštite.

"Mi smo organizovali skup da bismo razmjenili iskustva sa onima koji su u EU, a koji imaju veliko iskustvo u funkcionisanju zdravstvenih sistema i doveli naš sistem u optimalnu fazu, a to je da formiranje zdravstvenih centara uradimo na najbezbolniji način"

"Mi smo organizovali skup da bismo razmjenili iskustva sa onima koji su u Evropskoj uniji, a koji imaju veliko iskustvo u funkcionisanju zdravstvenih sistema i doveli naš sistem u optimalnu fazu, a to je da formiranje zdravstvenih centara uradimo na najbezbolniji način", kazao je Grbović.

On je rekao da je skup posvećen onima koji upravljaju zdravstvenim sistemom, direktorima zdravstvenih ustanova i donosiocima odluka u cilju upoznavanja sa određenim izazovima u formiranju zdravstvenih centara.

Grbović je pojasnio da je strateškim planom rada Vlade planirano da se zdravstveni centri formiraju do kraja godine, navodeći da će se time omogućiti da se zdravstveni sistem reformiše i da nema prepreka u njegovom funkcionisanju.

Šef kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Mina Brajović kazala je da je sastanak posvećen optimizaciji sekundarnog i tercijalnog nivoa, pojašnjavajući da se radi o jednoj od aktivnosti u nastavku reforme sektora zdravstva.

Brajović je navela da se skup realizuje u okviru druge runde nacionalnih konsultacija u okviru globalne kampanje "Svijet kakav želim", čiji je cilj definisanje razvojnog okvira poslije 2015. godine.

"U okviru tih nacionalnih konsultacija Sektor zdravstva je prepoznat kao jedan od prioriteta, i iz tog razloga mi realizujemo današnji skup, za čije potrebe smo doveli međunarodni tim iz Andore, Slovenije i Španije", kazala je Brajović.

Prema njenim riječima, potreba i želja je da se razmjene iskustva kako bi unaprijedili sistem zdravstva u Crnoj Gori, što je podrška implementaciji strategije za reformu bolničkog sektora koja je bila razvijena uz podršku Ujedinjenih nacija (UN) u Crnoj Gori.

"Cilj strategije je važan, a to je da se građanin sa svojim potrebama stavi u središte zdravstvenog sistema i da se unaprijedi dostupnost kvalitetnoj i efikasnoj zdravstvenoj zaštiti", rekla je Brajović.

Ona je pojasnila da je jedan od instrumenata za ostvarivanje toga cilja restrukturiranje postojećeg modela pružanja usluga integracijom znanja i njegov transfer.

Skup su organizovali SZO i Ministarstvo zdravlja Crne Gore u kontekstu realizacije sporazuma o dvogodišnjoj saradnji.

Crna Gora je jedna od 75 zemalja koje su UN odabrale za sprovođenje nacionalnih konsutacija.

UN proces sprovodi u saradnji sa partnerima sa zajedničkim ciljem da se čuje mišljenje građana, njihove brige i prioritete, kao i prijedloge za rješavanje problema.

Bonus video: