Mještani Beransela ponovo blokirali deponiju

Mještani Beransela kažu da je krajnje vrijeme da se zaustavi odlaganje otpada, kojeg na Vasovim vodama sada ima oko milion tona
18 komentar(a)
Ažurirano: 13.03.2013. 19:17h

Mještani prigradskog naselja Beranselo počeli su u podne sedmu blokadu i protest protiv odlaganja otpada i namjere lokalnih vlasti da na domak njihovih kuća grade regionalnu deponiju.

Predsjednik Koordinacionog odbora za zaštitu životne sredine ove mjesne zajednice Radoje Mišković rekao je da očekuje "brzi poziv ministra unutrašnjih poslova od kojeg su zatražili odgovor da li je beranska policija prekoračila ovlašćenja kada su u ponedjeljak u zoru razbili blokadu i priveli šestoricu mještana koje su tu zatekli".

"To se stalno ponavlja. Kada više nemaju zakonskih osnova da odlažu smeće, onda nađu nekoga da nam pošalje silu i policiju. Drugačije ne mogu da odlažu, jer nemaju papire i ne ispunjavaju uslove koji su predviđeni Zakonom o upravljanju komunalnim otpadom", rekao je Mišković.

Mještani Beransela kažu da je krajnje vrijeme da se zaustavi odlaganje otpada, kojeg na Vasovim vodama sada ima oko milion tona.

Slobodan Pešić strahuje da bi ta najveća planina smeća mogla da se pokrene, s obzirom na to da se iznad nje formiralo veliko i izrazito duboko jezero, koje bi moglo da prosto ’otkine’ dio te planine i da je ponese nizvodno.

Mještani su juče samo mogli da nemoćno gledaju kako komunalci užurbano odvoze smeće na Vasove vode, koristeći njihovu odluku da sačekaju 48 sati dok istekne zahtjev za policijsku asistenciju, koji nijesu ni vidjeli niti im je iko pokazao u ponedjeljak kada je šesta blokada razbijena.

Naravno, uz primjenu policijske sile, kao što su razbijene i sve ranije blokade, od one prve, u novembru 2010. godine do danas. I uvijek je, kažu mještani ovog naselja, policija "samo pružala asistenciju".

Galerija

Bonus video: