Daskom spriječili curenje plina u Nikšiću

Slavko Burić, glavni republički inspektor za energetiku, kaže da je opasnost prošla praktično čim su zaustavili isticanje plina
89 pregleda 9 komentar(a)
Curenje plina, Žitan petrol, Foto: Ivan Petrušić
Curenje plina, Žitan petrol, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 13.03.2013. 11:58h

Ko nije čuo da je prethodne noći, zbog curenja plina, pumpa Žitan u Straševini nekoliko sati bila tempirana bomba, juče ni po čemu nije mogao ni posumnjati da je na dijelu magistrale Nikšić - Podgorica izbjegnuta katastrofa. Dan kasnije, vlasnik Milisav Papović tvrdi da je situacija pod kontrolom i da je opasnost prošla.

„Mi smo sinoć luftirali magacine i ispirali platoe na pumpi. Kasnije je došla i cisterna i izvukla preostale količine plina u rezervoaru, tako da je danas sve bezbjedno i nema nikakve opasnosti. Radnici firme “Ening”, koja ima licencu za rad na plinskim stanicama u konsultaciji sa nadležnim inspektorom pregledaće sve ventile, provjeriti cjevovod i servisirati stanicu“, kazao je Papović “Vijestima”.

Slavko Burić, glavni republički inspektor za energetiku, kaže da je opasnost prošla praktično čim su zaustavili isticanje plina.

„Situacija je bila takva da smo jednostavno bili prinuđeni da improvizujemo začepljavanje ventila. Daskom i stolarskom stegom smo pritegnuli sve i spriječili dalje curenje“, kazao je Burić, dodajući da plin koji je sinoć iscurio više nije zapaljiv.

Burić tvrdi da je do curenja došlo usljed kvara na ventilu, koji se ne može predvidjeti, niti utvrditi nekom redovnom kontroluom, jer se radi o malom ventilu koji se koristi samo jednom kada se rezervoar prvi put puni.

„Može se reći da se na takvim instalacijama i ventilima dešava jednostavno greška u materijalu. Pod pritiskom je potom ventil popustio i polomio se nakon čega je plin počeo da curi“, objasnio je Burić.

Kontrola gasnih stanica, kaže Burić, upravo zbog ovakvih događaja je izuzetno rigorozna. Prema propisima postoje periodični pregledi i o tome se vodi stroga evidencija.

Papović tvrdi da se na pumpi poštuju svi propisi, te da su i sinoć reagovali poštujući proceduru. „Imamo sve potrebne dozvole, kao i ljude sa diplomama obučene za rad na plinskim stanicama“, kazao je on.

Kontrole makar jednom godišnje

Glavni republički termoenergetski inspektor Slavko Burić kaže da je inpekcija, kojoj je na čelu, zadužena za kontrolu ispravnosti gasnih instalacija. „Mi kontrolišemo ispravnost i sigurnost gasnih instalacija kroz godišnje, trogodišnje i šestogodišnje kontrole.

Godišnje se kontrolišu dizne i sigurnosni ventili. Na tri godine se kontroliše sigunost instalacija u smislu curenja, a kroz šestogodišnje kontrole se obave sve potrebne provjere sigurnosti.

Čim dobije prijavu, ekipa za uviđaj dolazi i donosi odluku o daljem postupanju“, kazao je Burić za “Vijesti”. On ističe da su u tehnici havarije nešto što se dešava i da je to slučaj i sa pumpom u Nikšiću.

„Svakako nije riječ o propustu kontrole. Kao i kod bilo kojih drugih instalacija i kod gasnih se dešavaju havarije, pukne cijev ili se pokvari ventil i nastupi problem. Nije se desilo ništa što se inače ne dešava, ali svakako treba sve učiniti što je u našoj mogućnosti da se havarije što rjeđe događaju“, rekao je Burić.

Bonus video: