Uklonjena blokada na Vasovim vodama: Nalog stigao iz vrha policije

Mještani Beransela su ogorčeni jer je policija već pet puta do sada prema njima primjenila silu
50 pregleda 40 komentar(a)
Ažurirano: 11.03.2013. 15:14h

Nekoliko desetina policajaca sa vozilima i pod opremom razbili su blokadu na Vasovim vodama jutros oko pet sati. U policiju je privedeno šest mještana Beransela, koji su ubrzo potom pušteni.

Mještani Beransela u policiji nisu uspjeli da dobiju odgovor o razlozima jutrošnje policijske intervencije, stoga sada pišu zvaničan dopis. Mještani će tražiti i hitan sastanak sa ministrom unutrašnjih poslova Raškom Konjevićem. Prema njihovim nezvaničnim saznanjima, policijska intervencija na deponiji jutros se dogodila na osnovu usmenog naloga iz vrha policije.

Uprava policije: Nalog za uklanjanje deponije nije stigao iz vrha >>>

"O daljim koracima će odlučivati Koordinacioni odbor za zaštitu životne sredine koji je i organizovao blokadu. Dalji koraci mogu biti novi protesti, performansi...", kazao je Tiho Bogavac, predsjednik Mjesne zajednice Beranselo.

Policija se jutros nije dugo zadržavala u Beranselu - oko sat do dva, dovoljno da četiri ili pet kamiona na deponiji istovari smeće.

Mještani Beransela su ogorčeni jer je policija već pet puta do sada prema njima primjenila silu.

Danas je 20 dana od kada su mještani šesti put blokirali deponiju i ova blokada je trajala najduže do sada. Beranselci vjeruju da su vlasti čekale da prođu lokalni izbori i da potom intervenišu i demonstriraju silom.

"Privodili i oduzimali telefone bez rješenja"

Nevladine organizacije Građanska Alijansa iz Podgorice, Ekološki pokret ,,OZON“ iz Nikšića, Monitoring grupa Ulcinj i neformalno udruženje građana Luka Berane, uputili su danas dopis Ministru unutrašnjih poslova Rašku Konjeviću u kom se traži da se ispitaju okololnosti pod kojima je jutros 50-tak policajaca iz Područne jedinice Berane pružilo asistenciju Javnom preduzeću Komunalno Berane, i razbilo blokadu mještana MZ Beranselo, koji se bore za pravo na zdravu životnu sredinu.

“Pošto su nas mještani obavijestili da im policija prilikom intervencije, nije pokazala nikakvo rješenje ili bilo kakav dokument već su se pozvali na usmenu naredbu pretpostaljenih, a da četvorica privedenih mještana nijesu davali nikakve izjave, već su im samo oduzeti mobilni telefoni i bili zadržani dok su četiri kamiona nepravilno i neselektivno ispražnjena na Vasovim vodama, lokaciji koja ne ispunjava zakonske odredbe da bude privremena deponija, o čemu svjedoči i najnoviji zapisnik ekološkog inspektora, smatrali smo za shodno da informišemo Ministra Konjevića, u nadi da će javni interes biti zaštićen”, navodi se u dopisu koji su potpisali Boris Raonić, Aleksandar Perović, Džemal Perović i Gojko Cimbaljević.

Oni su poručili da se radi o problemu koji je već odavno prevazišao lokalni i dobio mnogo veće razmjere, pa je potrebno da se u njegovo rješavanje uključe donosioci odluka na najvećem nivou i to kako u dijelu poštovanja prava na životnus redinu, tako i ljudskih prava.

“Nadamo se da će Ministar Konjević, prepoznati opravadanost našeg reagovanja i situaciju u kojoj već više od sedam godina žive mještani MZ Beranselo, te spriječiti eventualna prekoračenja ili zloupotrebu službenih nadležnosti od strane pripadnika policije”, piše u dopisu.

Galerija

Bonus video: