Ne brine komunalce što je divlji, već što takav parking košta euro

“Vjerujemo da bi neka realna cijena, koja bi bila opravdana, s obzirom na ambijent u kome se parkiraju motorna vozila, bila oko 50 centi”
53 pregleda 13 komentar(a)
Rožaje, nepropisno parkiranje, parking, Foto: Aida Sadiković
Rožaje, nepropisno parkiranje, parking, Foto: Aida Sadiković
Ažurirano: 11.03.2013. 08:24h

U Rožajama već nekoliko godina nesmetano, bez sankcija i kontrole nadležnih, posluje najmanje devet nelegalnih parking prostora čiji vlasnici profitiraju na račun neuređenosti te oblasti u gradu.

Stiče se utisak da u užem gradskom jezgru nije ostala površina na kojoj se može parkirati barem desetak automobila, a koja nije pretvorena u nelegalni parking.

Cijena usluge ne zavisi od vremena parkiranja, već košta jedan euro bilo da se prostor koristi 20 minuta ili 24 sata. Domišljati vlasnici zemljišta su otvorili i perionice koje, takođe, navodno nemaju dozvole za rad.

Iz Komunalne policije su rekli da, prema njihovoj evidenciji, u gradu ima šest nelegalnih parking prostora koji su u funkciji, a koji ne ispunjavaju uslove za tu namjenu i nijesu adekvatno uređeni.

"Da imamo namjeru da uredimo ovu oblast govori i činjenica da već imamo urađenu projektnu dokumentaciju za izgradnju parking prostora u centru grada, a radimo i na veoma ozbiljnom projektu kojim bi se u značajnoj mjeri doprinijelo poboljšanju uslova za parkiranje motornih vozila"

Oni su dodali da će postignuti dogovor biti privremenog karaktera do stvaranja uslova za trajno rješenje prostora za parkiranje vozila u gradu.

Iz Komunalne policije su rekli da u Rožajama postoji jedan broj legalnih parking prostora, “koji su uređeni na zadovoljavajući način, a nalaze se uglavnom u zoni gradskih ulica koje to dozvoljavaju”.

“Imamo i jedan veći parking prostor koji još nije adekvatno uređen, ali za to posjedujemo plansku dokumentaciju. Na realizaciji ovog projekta se kasni zbog spora koji je imovinsko-pravne prirode”, rekli su iz Komunalne policije.

Nadležne službe su, dodaju, „u granicama svojih mogućnosti ozbiljno tretirale to pitanje“.

“Da imamo namjeru da uredimo ovu oblast govori i činjenica da već imamo urađenu projektnu dokumentaciju za izgradnju parking prostora u centru grada, a radimo i na veoma ozbiljnom projektu kojim bi se u značajnoj mjeri doprinijelo poboljšanju uslova za parkiranje motornih vozila. Izmjenama i dopunama DUP-a zone 'Centar' planiramo izgradnju jedne moderne garaže za parking motornih vozila. Očekujemo da će ove izmjene biti usvojene tokom ove godine, čime će biti stvorene pretpostavke za gradnju jednog takvog objekta”, rekli su u Komunalnoj policiji.

Oni smatraju da lokalni budžet nije izgubio mnogo tokom prethodnim godina tokom kojih nijesu oporezovani vlasnici nelegalnih parkinga.

“S obzirom na činjenicu da danas imamo parking prostor koji je ograničenog kapaciteta, smatramo da finansijski efekti naplate parkinga ne bi bili značajniji. Realizacijom većih planiranih projekata stvoriće se pretpostavke za bolje uslove parkiranja motornih vozila, kao i za ozbiljniji prihod”, naveli su iz Komunalne policije.

Euro je previšeU Komunalnoj policiji smatraju da je cijena za parkiranje od jednog eura visoka, "pogotovo ako se ima u vidu da parking prostor nije adekvatno uređen“.

“Vjerujemo da bi neka realna cijena, koja bi bila opravdana, s obzirom na ambijent u kome se parkiraju motorna vozila, bila oko 50 centi”, rekli su u Komunalnoj policiji.

Bonus video: