Vlada prepoznala probleme: Strancima teže do posla

Najviše radne snage bilo je iz Srbije 42,8 odsto, BiH 22,5, Makedonije 7,2 i sa Kosova 3 odsto
1 komentar(a)
Ažurirano: 11.03.2013. 18:30h

Crna Gora smanjila je broj radnih dozvola za strance za 2013. godinu na 16.500, dok je prošle godine taj broj iznosio 25.050 stranih državljana koji su dobili priliku da rade u našoj zemlji.

U narednom periodu država mora kao opšti cilj definisati povećanje zapošljavanja domaće radne snage pogotovo na sezonskim poslovima, zaključeno je u Analizi mogućnosti većeg zapošljavanja domaće radne snage u odnosu na postojeći obim zapošljavanja stranaca.

U Analizi koju je pripremilo Ministarstvo rada i socijalnog staranja u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje, a nedavno usvojila Vlada, kao problem je prepoznato preveliko zapošljavanje stranih državljana prvog i drugog stepena obrazovanja. Problem je najizraženiji na poslovima u oblasti turizma, ugostiteljstva, građevinarstva, poljoprivrede i trgovine.

Kako se navodi u tom dokumentu, zapošljavanje stranaca u prethodne dvije godine karakterisalo je to što se 90,9 odsto dozvola odnosilo na sezonski rad i to za ljude sa prvim i drugim stepenom stručne spreme (87 odsto).

“Prema djelatnosti najviše radnih dozvola izdato je za potrebe građevinarstva 20,8 odsto, turizma i ugostiteljstva 20,0 odsto..."

“Prema djelatnosti najviše radnih dozvola izdato je za potrebe građevinarstva 20,8 odsto, turizma i ugostiteljstva 20,0 odsto, trgovine na veliko i malo 14,8, naučne i tehničke djelatnosti 7,3 i poljoprivrede 6,4 odsto”, piše u dokumentu.

Najmanje su traženi ljudi sa višim i visokim obrazovanjem i to svega 5,5 odsto. Najviše radne snage bilo je iz Srbije 42,8 odsto, BiH 22,5, Makedonije 7,2 i sa Kosova 3 odsto.

Ipak, domaća radna snaga nije dovoljna da pokrije čitavo crnogorsko tržište, ali u Analizi se navodi da zemlja može računati na zapošljavanje velikog broja maturanata i studenata.

Tokom 2012. godine na crnogorskom Zavodu za zapošljavanje bilo je 30.252 nezaposlenih, a tokom godine još 37.405 novoprijavljenih. Od tog broja sa prvim i drugiim stepenom bilo je nešto oko 22,5 odsto, trećim, četvrtim i petim skoro 55 odsto i visokom stručnom spremom skoro 22 odsto.

“Činjenica da se 34 odsto od ukupne godišnje ponude u 2012. godini odnosilo na sjeverni region, a da je svega 9,7 odsto učešća u ukupno iskazanoj tražnji, ukazuje na to da veliki dio ponude ovog regiona predstavlja potencijal za zadovoljavanje tražnje na primorju, u kojem tražnja za 71,5 odsto nadmašuje raspoloživu ponudu”, navodi se u Analizi.

To još u drastičnijoj mjeri potvrđuje odnos ponude i tražnje po stepenima stručne spreme naročito kada su u pitanju I i II stepen, gdje tražnja nadmašuje ponudu za skoro 40 odsto, dok je tražnja u južnom regionu gotovo pet puta veća od raspoložive ponude.

“Dakle, sagledavajući odnos ponude i tražnje u 2012. godini može se konstatovati da ukupna tražnja (47.851) pokriva 70,7 odsto ukupne ponude radne snage (67.657)”, navodi se u Analizi.

Ipak, u dokumentu se navodi da Crna Gora može računati na maturante, njih 7,8 hiljada i studente 25 hiljada kao dodatni potencijal domaće radne snage. Vlada je prepoznala i problem kada je u pitanju upisna politika, odnosno upisne kvote na pojedinim obrazovnim profilima koje ne odgovaraju tržištu rada i utvrdila da ih treba uskladiti.

Kvota za svako zanimanje

U Analizi se kao mjere koje Crna Gora treba preduzeti navodi uvođenje jedinstvenog postupka za izdvanje radne i boravišne dozvole kada je u pitanju zapošljavanje stranaca jer se na taj način sužava prostor poslodavca da izbjegne finansijske obaveze prema državi.

Kako se navodi, tu mjeru će realizovati Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja i Ministarstvom finansija. Takođe je prepoznato i uvođenje kvote radnih dozvola na nivou zanimanja, kao i intenziviranje inspekcijskog nadzora i kontrole kako bi se smanjio obim neprijavljenog rada. I animacija poslodavca za zapošljavanje domaće radne snage na listi je mjera koje treba preduzeti.

O trošku ambasada

Upoređivanje broja izdatih radnih dozvola i prijavljivanja rada stranaca Poreskoj upravi ukazuje na nepoželjnu pojavu rada na crno.

“Ima slučajeva da se zaposleni stranci ne tretiraju u skladu sa Zakonom o zapošljavanju i radu stranaca i Zakonom o radu, te su prinuđeni da se i pored toga što su radili kod poslodavca, zbog neizmirenih zarada vraćaju u matične zemlje o trošku svojih ambasada”, navodi se u Analizi.

Galerija

Bonus video: