Otkaz kralja Nikole još na dobroj cijeni

Specifično je to da skoro sve premete vezane za Crnu Goru na E-Bayu prodaju stranci
158 pregleda 12 komentar(a)
Kralj Nikola, otkaz, Foto: E-Bay
Kralj Nikola, otkaz, Foto: E-Bay
Ažurirano: 11.03.2013. 00:58h

Iako ljudi u Crnoj Gori ne koriste često najpoznatiji sajt za prodaju na internetu, E-Bay, na njemu se može naći veliki broj stvari vezanih za našu državu.

Na ovom sajtu možete naći sve od fudbalskih dresova, izuzetno starih razglednica sa motivima pljevaljske čaršije, pa do običnih čepova od „nikšićkog piva“, iskorišćenih karata za fudbalske utakmice reprezentacije.

Specifično je to da skoro sve premete vezane za Crnu Goru na E-Bayu prodaju stranci. Tako od osobe iz Portugala možete kupiti staru razglednicu sa Cetinja, od Litvanca čepove za pivo, od Britanaca sliku crnogorskog vojnika iz 1914. godine.

Kralj Nikola je definitivno najzastupljeniji crnogorski “brend” na sajtu. Veliki broj njegovih fotografija, može se pronaći na E-Bayu, među kojima najveću cijenu dostiže fotografija sa sinom Stefanom. Pored kralja, najčešće se mogu naći poštanske markice i stari novac čije cijene idu od 2 dolara pa do vrtoglavih suma.

Najskuplji predmet vezan za Crnu Goru je portret princeze Jelene, koji košta 2.300 dolara, koji prodaje kolekcionar iz Bugarske. Crnogorski stari trokrilni ormar od hrastovine i orahovine dostiže, nevjerovatnih 1550 dolara. Pozamašnu sumu potrebno je izdvojiti i za kovanica od 20 iz perpera iz 1910. čija je cijena 1.800 dolara koja se trenutno nalazi u Haifi u Izraelu, kao i 5 perpera čija je cijena 774 dolara.

Crna Gora bi trebalo da otukupi svoja kulturna dobra, smatra publicista Stevo Vučinić.

„Trebalo bi da otkupimo svoja dobra poput Narodne biblioteke u Beogradu, koja je kompletirana zahvaljući kupovanju knjiga značajnih na za nacionalnu kulturu“ kazao je Vučinić dodajući da država vjerovatno nije u stanju da to uradi zbog nedostatka sredstava.

On naglašava da je šteta što crnogorska kulturna blaga završe u inostranstvu.

„Zbirka oružja Knjaza Danila, na primjer, ukrašava muzej u Beogradu. Tu prelijepu zbirku je neko od Petrovića prodao pred rat, pa se ona povezuje sa srpskim ustancima, a zapravo nema veze sa njima več je crnogorska“ kazao je Vučinić.

Vučinić posebno naglašava da ne smije da se dešava da bitne istorijske stvari vezane za Crnu Goru nestaju, poput, kako kaže sanduka sa kulturnim blagom za koje je kralj Nikola iz izgnanstava pismom Savu Đurišiću naredio da ih preuzme a ona su nestala. „Đurišič je umro kao jako siromašana čovjek i jasno je da on nije uzeo te sanduke, valjalo bi istražiti šta se desilo sa njima“ zaključio je Vučinić.

Ministarstvo kulture je Programom zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2013 godinu predvidjelo otkup muzejskih predmeta i knjiga kojim je odobreno šest projekata u okviru kojih će se popunjavati i obogaćivati muzeji u Crnoj Gori.

Za otkup muzejskih predmeta Ministarstvo kulture predvidjelo je sumu od 50.000 eura, a otkup eksponata trebalo bi da obave Muzej „Ganića kula“ u Rožajama, Polimski muzej u Beranama, Narodni muzej Crne Gore i Centar za kulturu Nikšić.

Među ponuđenim stvarima nalazi se i jedno zanimljivo pismo od 31. januara 1909. kojim je naređeno da se iz tadašnjeg Oblasnog suda u Podgorici otpusti njegov predsjednik Milisav Nikolić, koje su potpisali kralj Nikola i Lazar Tomanović. U pismu se navodi da Nikolića treba otpustiti u interesu državne službe. Pismo se trenutno nalazi u Švajcarskoj a prodaje se za 1485 eura.

Cijenom se ističe i pismo Tinke Vojinović, supruge Luja Vojinovića, sekretara kralja Nikole, koje košta 319 dolara.

Fotografija još jedne dame udate za crnogorskog zvaničnika može se kupiti na E-Bayu. U pitanju je plesačica i pjevačica Violet Vegner, supruga vojvode Petra Petrovića, sina kralja Nikole koju je on upoznao i oženio u Parizu, a fotografiju sa njenim likom koju prodaje korisnik iz Izraela možete posjedovati za 55 dolara.

Jedna od zanimljivijih stari u ponudi je gravura iz Prvog svjetskog rata na kojoj je prikazano kako se crnogorski vojnici zaklinju na vjernost kralju Nikoli, a na kojoj je još prikazano i iskrcavanje grčkih vojnika u Solunu. Gravura košta 52, 95 dolara, a kao trenutna lokacija slike navodi se Vinskonsin u SAD.

Među crnogorskim knjigama na E-Bayu se ističe “Gađanje iz puške i revolvera”, vidno pohabana vojna knjiga izdata na Cetinju 1910, čija je cijena 199,99 dolara.

Ne E-Bayu između ostalog, možete kupiti crnogorske tablice za automobil, i to nikšićke čija je početna cijena 100 dolara, a u opisu, vlasnik iz Velike Britanije navodi da su to tablice koje se teško nabavljaju i da ih rijetko koji kolekcionar posjeduje. Kotorske tablice se takođe mogu kupiti, ali iz nekog razloga jeftinije su od nikšićkih za 20 dolara.

Bonus video: