Biblioteci za slijepe fali mnogo toga ali ona ipak obogaćuje život korisnicima

Da bi knjiga bilo više, neophodni su određeni uslovi, prije svega profesionalna Brajeva štamparija
79 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 09.03.2013. 20:20h

Prva biblioteka za slijepe u Crnoj Gori otvorena je 2006. godine. Od tada do danas knjižni fond dostigao do blizu 8000 naslova, što na Brajevom pismu što u mp3 formatu. Za oko 500 članova koliko ih trenutno ima članarina je besplatna. A korisnici knjige mogu dobiti i na kućnu adresu.

Anđela Dragović je njen aktivni član od otvaranja. Ova šesnaestogodišnjakinja posebno voli da čita ljubavne romane. I dalje je pod utiskom Ane Karenjine, koju je pročitala prije dvije godine.

"Ana Karenjina mi je lektira za drugi srednje nju sam, moram da naglasim pročitala poslije 9. razreda osnovne škole. Ana Karenjina se inače sastoji iz 12 Brajevih knjiga, ima i na CD-u ali meni je nekako Brajevo pismo najdraže što se čitanja tiče" kazala je Anđela.

Na njemu Anđela može godišnje da pročita šest do osam novih naslova, posto ih se samo toliko štampa u biblioteci. A nedostaje i stručne literature, pa Anđela mora da uči iz svojih skripti.

"Ja i moji drugari smo prinuđeni da pišemo na svakom času kako iz pravnih predmeta tako i iz ostalih jer za srednji školu nemamo nijedan udžbenik osim engleskog tako da smo prinuđeni da pišemo i to je jedini način da dođemo do tih lekcija i do svega toga što će nam trebati" kazala je Anđela za TV Vijesti.

TV Vijesti, Majda Šabotić

A da bi knjiga bilo više, neophodni su određeni uslovi, prije svega profesionalna Brajeva štamparija koja puno košta.

"To je negdje oko 100.000 eura i mi svojim sredstvima nismo svakako u prilici ni približno da računamo na kupovinu takvog uređaja ali ćemo pokušati da preko nekih projekata ili kroz sredstva donatora obezbijedimo potrebna finansijska sredstva" kazao je Božidar Denda, direktor biblioteke.

Sem ovog nedostatka, biblioteka nema ni svoj prostor, a fali im i profesionalnog kadra. I pored toga ovi ljudi i dalje čine sve da na najbolji način obogate kulturni život 500 svojih članova. Pa tako organizuju književne i pjesničke večeri kao i projekcije filmova namijenjene upravo osobama sa oštećenim vidom.

Prije skoro godinu osnovan je i radio ''Homer'', koji se može pratiti preko sajta biblioteke. "To je radio koji je u potpunosti posvećen kulturi i umjetnosti i takođe primarno okrenut osobama oštećenog vida ali i drugima koji su zainteresovani za sadržaje iz kulture" kaže Denda.

A Anđela svoj kulturni život ispunjava posjetama raznim manifestacijama, ali i učestvovanjem u njima jer je talentovana za pjevanje.

"Inače moram reći da sam na svakoj priredbi tačnije na svakom Danu škole ja učesnik uz to sam i dalje član hora na svakoj manifestaciji sto se tiče škole učestvujem, naravno a tu je bilo i dosta manifestacija u biblioteci za slijepe gdje sam učestvovala" zaključila je Anđela.

A kad ne prisustvuje manifestacijama Anđela, čita knjige o kod kuće, jer ih dobija na kućnu adresu. Ta usluga, bas kao i članstvo u biblioteci su besplatni.

Galerija

Bonus video: