LP o navodima Rakočevića: I Vašington je legalizovao marihuanu

LP reagovala na stav kriminologa Velimira Rakočevića da je suluda ideja dekriminalizacije marihuane
12 komentar(a)
Ažurirano: 09.03.2013. 20:14h

Liberalna partija reagovala je na tekst „Biće samoubica i narkomana sve više“, u kojem kriminolog Velimir Rakočević tvrdi da je suludo podržati najavljenu inicijativu LP-a za dekriminalizaciju marihuane i u Crnoj Gori.

Liberali su u reagovanju, koje potpsuje portparol Zdravko Šoć, napisali da će se zalagati za formiranje radne grupe koja će biti sačinjena od predstavnika državnih institucija, nevladinih organizacija aktivnih na polju prevencije štetnih posljedica korištenja droga i pravnih stručnjaka kako bi se došlo do što kvalitetnijih predloga zakonskih rješenja.

"Tada će i kriminolog Rakočević imati prilike da ukrsti argumenta sa ostalim stručnjacima, koji se bave ovom oblašću iz Crne Gore i Evrope ali i da dokaže da je naša država tu ispred većine progresivnih zemalja Evrope ali i američkih država Kolorado i Vašington, gdje su građani na referendumu dekriminalizovali marihuanu, a zna se da smo uglavnom u svim drugim oblastima nekoliko decenija iza", piše u reagovanju LP-a.

LP ističe da su tek na početku "dugog i teškog procesa dostizanja evropskih vrijednosti u veoma konzervativnoj zemlji", a u svom reagovanju su interpretirali šestogodišnje naučno, policijsko i akademsko istraživanje britanskih zakona o drogama koje je pokazalo je da je "došlo vrijeme da se one dekriminalizuju u toj zemlji".

"Prema izvještaju nezavisnog savjetodavnog tijela UK Drug Policy Commission (UKDPC), posjedovanje malih količina droga ne bi znatnije povećalo konzumaciju, pa stoga više ne bi trebalo biti kazneno djelo.

Stručnjaci ističu da kažnjavanje oko 42.000 ljudi svake godine zbog posjedovanja droga, te 160.000 upozorenja zbog marihuane treba zamijeniti običnim javnim novčanim kaznama, pohađanjem obaveznih seminara o djelovanju droga i liječenjem od zavisnosti. Takođe, smatraju da bi uvođenje minimalnih ili nikakvih kazni za one koji uzgajaju marihuanu za ličnu upotrebu narušilo ilegalnu proizvodnju, koja je pod kontrolom organizovanog kriminala. Analiza je pokazala da sadašnji zakoni ne uspijevaju postići prave rezultate te da u nekim slučajevima samo pogoršavaju situaciju", navela je LP.

LP je najavila da će uskoro dostaviti inicijativu za legalizaciju marihuane u Crnoj Gori, što je dovelo da oštrih reakcija političkih partija ali i nevladinih organizacija, koje se mahom protive takvom predlogu.

Rakočević je za "Vijesti" kazao da nema podjele droge na lake i teške, i da bi legalizacija marihuane imala "višetruke negativne posljedice po društvo". On je pojasnio da bi to dovelo do većeg broja narkomana ali i samoubica kod nas.

Galerija

Bonus video: