Bez tendera: Ministarstvo kupilo opremu za nadzor mora za 900.000 eura

Ugovor predviđa isporuku dva radarska sistema, dva prateća MSTT uređaja, neophodne radove, instalaciju i obuku ljudstva
0 komentar(a)
Tivat, Foto: Siniša Luković
Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 09.03.2013. 21:18h

Ministarstvo odbrane potpisalo je ugovor o isporuci opreme za nadzor mora vrijedan skoro 900.000 eura samo na osnovu saglasnosti Vlade.

Prema informacijama "Vijesti", sklapanju ugovora sa kanadskom podružnicom američke kompanije “Raytheon” nije prethodio nikakav postupak javnih ili povjerljivih nabavki, kojeg su svi državni organi družni da se pridržavaju.

Ugovor predviđa isporuku dva radarska sistema, dva prateća MSTT uređaja, neophodne radove, instalaciju i obuku ljudstva. Druga faza obuhvata isporuku još dva MSTT uređaja koji su namijenjeni za integraciju postojećih radarskih sistema, zatim isporuku neophodnih rezervnih djelova i obuku ljudstva, a realizovaće se tokom ove godine.

Radarski sistem će biti instaliran na već postojećim vojnim lokacijama: na Luštici, Crnom rtu pored Sutomora i Mavrijanu, između Bara i Ulcinja.

Ministarstvo odbrane sredinom prošle godine saopštilo je da će Crna Gora do kraja 2013. godine dobit integrisani sistem za kontrolu, nadzor i zaštitu mora.

Radarski sistem će biti instaliran na već postojećim vojnim lokacijama - na Luštici, Crnom rtu pored Sutomora i Mavrijanu, između Bara i Ulcinja

Tvrdili su da projekat koji predviđa izgradnju komandno-kontrolnog centra i radarskog sistema nadzora mora košta 2.113.000 eura i da će biti plaćen novcem iz Fonda za finansiranje stranih vojski američkog kongresa. U tom saopštenju, međutim, nije bilo ni pomena da će oko 900.000 eura od ukupnog iznosa Crna Gora biti dužna da plati.

Ministarstvo odbrane saopštilo je "Vijestima" da je rata za prvu fazu projekta od oko 600.000 eura plaćena prošle godine, a da će preostalih još oko 280.000 biti namireno u prvoj polovini ove godine.

Ministarstvo odbrane izbjeglo je da odgovori na pitanja "Vijesti" kada i ko je u ime Vlade potpisao taj ugovor, ali u kojem postupku predviđenom za javne nabavke se došlo do najbolje ponude za kupovinu opreme na nadzor mora.

"Ministarstvo odbrane, na osnovu saglasnosti Vlade Crne Gore i uz podršku SAD, realizuje kapitalni projekat uspostave savremenog sistema nadzora mora i komandno–kontrolnog centra", odgovorili su iz Ministarstva odbrane.

Pojašnjeno je da se projekat sastoji iz dva dijela. Dio koji se odnosi na izgradnju savremenog sistema nadzora mora i komandno–kontrolnog centra u potpunosti finansiraju Sjedinjene Države.

Za ovu namjenu Kongres SAD je odobrio korišćenje sredstava fonda FMF (Fonda za finansiranje stranih vojski američkog kongresa) u iznosu od 1.656.865 dolara.

Za praćenje programa određena je Mornarica SAD, koja je izabrala kompaniju "Rayteon Solipsys" za primjenu tog dijela projekta. "Sva oprema za ovaj dio projekta je stigla u Crnu Goru", kažu u MO.

Od oružja stiču milijarde: Sjedište “Raytheona”

Drugi dio projekta, izgradnja savremenog radarskog sistema nadzora mora je vrijedna 1.158.650 kanadskih dolara (oko 880.000 eura) i njega sprovodi kompanija “Raytheon Canada Limited”.

"Taj dio projekta finansira se iz budžeta Ministarstva odbrane od sredstava ostvarenih prihodom. Planirano je da kompletan projekat bude operativan u junu ove godine i njegovom realizacijom Crna Gora će obezbijediti kvalitetan, moderan, finansijski isplativ i održiv sistem upravljanja pomorskim prostorom.

Uz upotrebu savremenih senzora značajno će se unaprijediti integrisanost sistema i pomorska bezbjednost Crne Gore", tvrde u Ministarstvu odbrane.

“Raytheon” među 10 firmi koje najviše zarađuju od rata

Američka multinacionalna kompanija “Raytheon” peti je po veličini proizvođač vojne opreme na svijetu.

Nedavno je dospjela u žižu svjetske javnostio nakon što su procurile informacije da je u tajnosti je razvila program koji prati kretanje ljudi i predviđa njihovo ponašanje u budućnosti, tako što analizira podatke sa društvenih mreža.

Kompanija "Raytheon" se smatra jednom od vodećih u oblasti komandno-informacionih, radarskih i nadzornih sistema, sa stotinama miliona dolara vrijednim godišnjim ugovorima za vojskom SAD za razvoj najsavremenije opreme i naoružanja.

Međunarodni institut za istraživanje mira u Stokholmu (Stockholm International Peace Research Institute – SIPRI) nedavno je "Raytheon" svrstao na šesto mjesto liste 10 kompanija koje najviše na svijetu zarađuju od rata.

Samo u 2010. godini prodali su oružja i opreme u vrijednosti od 25,2 milijardi dolara, sa profitom od 1,9 milijardi.

Bonus video: